Сега четете
Обявиха номинациите за престижните награди „Икар“

Обявиха номинациите за престижните награди „Икар“

Председателят на съюза Христо Мутафчиев обяви трите специални отличия. Наградата за изключителен принос в областта на музиката е за певицата Мими Николова, за чест и достойнство – за актьора Симеон Алексиев от Пловдивския театър и за изключителен принос в областта на българския театър – за режисьора Асен Шопов.

Наградата за принос към цирково изкуство е за Марио и Калин Москови, а за значим принос в развитието на българското куклено изкуство – на Кирякос Аргиропулос.

Христо Мутафчиев пожела на добър час на всички номинирани и коментира нестандартната визия на тазгодишното издание на наградите с думите: „Опитваме се да бъдем съвременни, да сме съпричастни с всичко, което се случва в света“.

На събитието присъстваше и заместник-министърът на културата Весела Кондакова, която каза:

„Всички знаем, че наградите са много важни, защото изострят вниманието на хората. Мога да пожелая успех и вдъхновена игра на всички при нарастващото напрежение от обявяването на номинациите до връчването на наградите. Поздравления за всички номинирани, това е голям успех!“.

Биляна Генова, директор на дирекция „Култура“ в Столичната община, определи Софийския театрален салон като „едно от стратегическите събития в нашия културен календар“ – заради насочеността към младата публика.

„Глаголите чета, обичам и харесвам трудно имат повелителна форма. Не можеш да принудиш децата да обичат театъра и да четат книги. Трябва да запалиш интереса им. Софийският театрален салон за мен е една от най-важните програми, защото тя успява да го постигне, за което съм благодарна. Пожелавам повече популярност на това събитие, повече зрители, повече нова публика и успех на всички номинирани“, каза още тя.

Вижте и

Тази година номинациите в категориите за драматичен театър са определени от комисия в състав: доц. д-р Румяна Николова – театровед, доц. д-р Венелин Шурелов – сценограф, д-р Зорница Каменова – театровед, Василена Радева – режисьор, Боян Арсов – актьор, Михаил Шишков-син – композитор, Спас Спасов – консултант техническо осъществяване;

Номинациите в категориите за куклен театър са определени от комисия в състав: Нина Димитрова – актриса и режисьор, Румен Угрински – актьор, Юлияна Войкова-Найман – сценограф;

Наградата ИКАР за изключителен принос към театъра се определя от Управителния съвет на Съюза на артистите в България. Наградата ИКАР за чест и достойнство се определя се определя от председателя на Съюза на артиститите. Всички останали номинации са определени от съответните гилдии към Съюза на артистите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре