Учените от Българската академия на науките се стягат за протест заради бюджета за 2022 г., който според тях ще бетонира мизерията в БАН и тя никога повече няма да бъде преодоляна. “Бюджет 2022 бетонира мизерията на БАН. Професорите от БАН получават по-ниски заплати от стартиращите учители. В това не просто няма справедливост, в това няма логика. Чашата на търпението преля. Учените от БАН са горди и образовани хора, ще излезем в центъра на София и тогава властта ще разбере, че не сме за подценяване“. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН.

Междувременно, на просветна комисия в НС министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заяви, че води разговори с премиера, на които е обсъждано, че има основание за увеличение на парите за БАН, но срещу поемане на определени ангажименти.

Вчера, Общото събрание на БАН прие декларация, в която се изразява възмущение от бюджета. В нея недвусмислено се заявява, че ако бюджетът на академията не бъде увеличен, учените ще предприемат “дългосрочни ефективни протестни действия”. Вече е определен състав на Координационен щаб на протестите, на който проф. Мутафов е член в качеството си и на заместник-председател на Общото събрание на БАН. В момента се водят активни разговори как да се проведе протеста в случай, че не бъдат чути.