Сега четете
В София се проведе поредното шествие на Русофили срещу НАТО

В София се проведе поредното шествие на Русофили срещу НАТО

На 2 февруари в центъра на слънчева, но студена София  изненадващо се проведе шествие-митинг под надслов „България – зона на мира“ организиран от гражданска инициатива „За суверенитет на България и държавите по света“. Няколко стотин граждани с различни транспаранти, плакати с послания, както и български знамена се събраха пред Президентството, за да се обявят срещу разполагането на чужди войски и въоръжения в България и срещу превръщането на България във фронтова зона при евентуален сблъсък между Русия и НАТО за Украйна.

Събитието в София обедини: Гражданска инициатива „За суверенитет на България и държавите по света“, Български Национален Съвет за мир, партия „Русофили за Възраждане на Отечеството“, БРЦК, Велика България, Движение „23 септември“, Движение за Пълна Заетост и Ценова Стабилност, Национално Движение „Крумови Закони“, Национален Сбор за Съпротива „Свети Георги Победоносец“, Обединение 29, Орлов Мост за Промяна, СРБ, „Приятели на Русия и православния свят“[1].

Участниците в митинг-шествието „България – зона на мира“ внесоха декларации с основните си искания в Президентството, Министерският съвет, Народното събрание, Министерство на отбраната и посолството на Великобритания.

Проф. Нако Стефанов, председател на Българският национален съвет за мир и също член на Изпълнителното бюро на „Русофили за Възраждане на Отечеството“, посочи, „че трябва да се излезе с общобългарска платформа, която да обяви България за зона на мира, в която няма да се предприемат враждебни действия от какъвто и да е характер, както и няма да се разрешава на нейната сухопътна, морска и въздушна територия да се разполагат небългарски войски, бази и военни съоръжения.“

Проф. Стефанов посочи, че София – „Градът на мъдростта“ може да се предложи като място за диалог за сътрудничество и мирни, взаимноизгодни отношения. Той допълни, че осъществяването на общобългарска платформа „България – зона на мира“ може да се осъществи чрез провеждане на референдум и обръщане за признаване на статута на страната като зона на мира от съседните страни, постоянните членки на Съвет за сигурност на ООН, НАТО и ЕС[2].

От партия „Русофили за Възраждане на Отечеството“ издигнаха плакати с лозунги: „Не! На чужди войски в България“, „България и Черно море – зони на мира“, „България и Европа са по-силни заедно с Русия“, „Референдум за излизане от НАТО“. Няколко души държаха плакати, които гласят: „Бъдещето е на суверенните държави“,  „Сорос вън от България! “ и „Американските бази вън от България!“

От Гражданска инициатива „За суверенитет на България и държавите по света“ заявиха, че истинската заплаха за Родината не идва от Русия и Украйна, а от НАТО и американските бази в България.

Деньо Павлов от гражданската инициатива алармира и за друга опасност, свързана с договор между Пентагона и ВМА относно военни експерименти с биологични агенти, вируси и патогени на наша територия. От гражданската инициатива настояват да се разгласи кой е подписал този договор, както и той да бъде анулиран. Те се обявиха също за закриване на американските бази в България, за недопускане на допълнителна военна техника и жива сила по линия на НАТО, а също така и за обявяване на пълен неутралитет на България и отечеството ни да бъде обявено за зона на мира[3].

В Украйна остро се противопоставиха на провеждането на тази акция в София, и украинските медии пишат, че тази акция, опозоряваща България като европейски партньор на Украйна, не е спряна по никакъв начин от властите в София, въпреки че е трудно да се повярва, че полицията в която и да е цивилизована държава щеше да се съгласи за трудния маршрут на протестиращите[4]!

България е много важна за Украйна, по-точно заради военната компания Арсенал. „Арсенал“ е един от водещите производители на оръжия и боеприпаси от „съветски“ тип – стандарти, приети от страните от Варшавския договор преди 60 години. Факт е, че в Украйна няма такива военни компании. Украйна сама не е в състояние да снабди армията с артилерийски боеприпаси за периода на евентуален дълъг военен сблъсък с Русия.

Българският министър на отбраната Стефан Янев каза, че към момента не вижда заплахи за НАТО, а увеличаването на военния контингент в България и Румъния може да доведе до засилване на напрежението в региона.

Българският министър на отбраната Стефан Янев каза, че към момента не вижда заплахи за НАТО, а увеличаването на военния контингент в България и Румъния може да доведе до засилване на напрежението в региона.

Вижте и

„България е активен член на НАТО, но по въпросите на нейното функциониране в рамките на тази структура София не трябва да става обект на външни решения. Няма необходими обстоятелства, които да обяснят необходимостта от разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не отговаряше на нито един от интересите на националния интерес в Република България.[5]“ – Стефан Янев

В Украйна смятат, че България е предала Украйна. България се опасява, че в случай на започване на пълномащабни военни действия в Украйна е възможен саботаж от страна на Русия срещу компанията Арсенал, който ще доведе до унищожаване на българския завод или дори до блокада на брега от руския флот. Затова България не иска да продава боеприпаси на Украйна. Те просто не се замислят за далечните последици от руската инвазия и появата на миноносците на агресора в Одеса в София, аргументирайки се на принципа „това изобщо не ме касае, това не е абсолютно моя работа“. Впрочем, точно така България прави цялата Втора световна война, като не обявява война на СССР до 1944 г. и лавира между Хитлер и съюзниците.

На 2 февруари в столицата на Босна, Сараево, проруски активисти дори нахлуха в посолството, настоявайки да приемат тяхната „петиция“ против войната. Забележете, че нито една акция срещу Украйна в Източна и Централна Европа, както и на Балканите не е била потушена през последните месеци! Има съвсем естествен въпрос защо? Освен това за Украйна стойността и значението на източноевропейските съюзници са малко по-високи, отколкото се смята в тези страни!

Украинските медии пишат, че „Украйна няма съюзници сред съседите си. Всички съседи някак бързо забравиха за 50 години червен ужас от Москва. Някой за московски подаяния и евтин газ, а някой защото паметта е кратка. Така че трябва ясно да разберем, че този път никой няма да ни помогне. За да оцелее, украинската нация трябва да се обедини и да се обедини, но можем ли да се справим?[6]

 

[1] https://ppvo.bg/2022/02/03/%d0%bf%d0%bf-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82-3/

[2] https://novinata.bg/politika/pp-rusofili-za-vazrajdane-na-otechestvoto-miting-balgariq-zona-na-mira/

[3] https://novinata.bg/politika/pp-rusofili-za-vazrajdane-na-otechestvoto-miting-balgariq-zona-na-mira/

[4] https://lifedon.com.ua/policy/policy_ukraine/78806-chomu-na-balkanah-boyatsya-dopomagati-ukrayin.html

[5] https://trud.bg/%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD-%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

[6] https://lifedon.com.ua/policy/policy_ukraine/78806-chomu-na-balkanah-boyatsya-dopomagati-ukrayin.html

Автор Иван Младенов

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре