Сега четете
БХРА иска среща с премиера заради искане на НАП за връщане на помощи

БХРА иска среща с премиера заради искане на НАП за връщане на помощи

От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков. Поводът е искането на НАП голяма част от собствениците на заведения да върнат получените Covid помощи с начислени лихви.

От БХРА твърдят, че парите са отпускани при стриктно прилагане на критериите, наложени и контролирани от приходната агенция.

Според заместник-председателя на Асоциацията Златко Златанов, ако има нарушения, да се провери и приходната агенция, тъй като тя е администрирала и контролирала този процес „ако действително има нарушение, ние не искаме да си играем на балък и тарикат, да ги назоват кои са“.

От бранша не са съгласни „покрай сухото да гори и мокрото“.

Златко Златанов е и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите за Велинград и Западните Родопи.

„Бяхме с много големи очаквания, с много голяма надежда, че всичко ще бъде коректно. Обаче сега сме в един омагьосан кръг, защото се правят такива действия, които ние седим и мислим защо се случва това, като няма никаква логика. За какво се правят ревизии, като са одобрени от комисии, одобрени са от представители на НАП? Защо е това нещо? Ние недоумяваме какво се е случило“, коментира Златанов пред БНР.

Собствениците на заведения подозират, че това е и начин за ограничаване на бизнеса до следващите програми за подпомагане с оглед на пандемията и високите сметки за ток и газ. От бранша смятат претенциите за връщане на пари за целенасочена акция, която цели да настрои обществото срещу бизнеса и да пречупи исканията за спешна намеса на държавата в сложната за всички ситуация.

„Голяма част са гласували за тях, почват в момента да ги мразят, защото не виждат логика във всичко това. Ако има злоупотреби, ако има нарушения, нека се уведоми обществото. Нека се докаже това и никой няма да гъгне. Нека да накажат виновните навсякъде. Но начинът, по който го правят, не е правилен“, каза още Златко Златанов.

Заради липсата на яснота бизнесът започва да се радикализира, предупреждават от ресторантьорския бранш.

Вижте и

„Всеки ден имаме съвещания онлайн. Всеки ден искат война, искат въстание, не може да си представите. Защото няма накъде. Няма мерки за подпомагане на бизнеса, реално нищо не сме получили, реално нищо. В момента бизнесът страда страшно много не от пандемията, а от цената на тока и на газа. (…)Едни са се предали, обявили са за продан. Други имат някаква мазнинка, която са я сложили някъде нещо да правят, няма да го правят, за да могат да издържат. С тези темпове, с които върви това нещо, аз казвам, че повече от два месеца в бранша никой няма да издържи.“

„Искаме среща с премиера, да видим какво му е в главата на него, как ги мисли той тези неща, той иска да ни съсипва“, посочи Златко Златанов.

„Не само нашият бранш, всичко е на колене“, категоричен е той.

„Всичко сега е мрак. Така туризъм не се прави.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре