Сега четете
БАН плаши с протест заради отделеното им в „Бюджет 2022“

БАН плаши с протест заради отделеното им в „Бюджет 2022“

Общото събрание на Българската академия на науките изрази своето възмущение от размера на бюджетната субсидия, предвидена за Академията за 2022 г.

От там посочват, че с министерско постановление от декември 2020 г. за най-ниската академична длъжност „асистент“ в държавните висши училища беше определена минимална месечна работна заплата от 1300 лв.

За сравнение, минималната заплата на асистент в БАН през 2021 г. е 946 лв., т.е. 72% от възнаграждението на колега на същата длъжност в държавно висше училище. Нещо повече, основната заплата на професор в БАН е по-ниска от основната заплата за асистент в държавно висше училище, посочват от академията.

Оттам смятат, че дискриминацията към Академията продължава и в предвидената бюджетна субсидия за 2022 г., която за пореден път ще демотивира младите хора да изберат професионална реализация в БАН. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години упорит труд да получават под средната заплата за страната, пише в декларацията на общото събрание на БАН.

Вижте и

В нейния край се отправя призив за спешен диалог с управляващите, преди учените от академията да предприемат дългосрочни ефективни протестни действия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре