Сега четете
Ангел Семерджиев: „Булгаргаз“ не е осъществил достатъчно функцията си за устойчивост на пазара

Ангел Семерджиев: „Булгаргаз“ не е осъществил достатъчно функцията си за устойчивост на пазара

„Смяната на борда на директорите на „Булгаргаз“ е правомощие на министъра, който има ролята на принципал. Формално няма драма в една такава смяна. Но „Булгаргаз“ е обществен доставчик и има специфична роля в енергийния сектор, затова и общественият отзвук е голям… „Булгаргаз“ е обществен доставчик, защото трябва да осигурява предвидимост и устойчивост на цените, той е буфер, за да няма сътресения на пазара. Ние сме отворена икономика и това е специфичната роля на „Булгаргаз“.

Това каза пред БНР Ангел Семерджиев, бивш шеф на КЕВР, бивш директор на „Булгартрансгаз“

Според него „Булгаргаз“ не е осъществил в достатъчна степен функцията си за устойчивост и прогнозируемост на пазара:

„Има два основни начина за определяне на цените на едро при доставката – едната е свързана с цените на нефта, а другата – се определя от доставките на втечнен природен газ. Съществена е тази компонента, от която зависи крайната цена – доколко тя би била релевантна на начина, по който се снабдяваме ние с газ“.

В предаването „12+3“ Семерджиев допълни, че ако компонентата от борсите е много голяма, значи сме изцяло сме зависими като цена от световната конюнктура.

Вижте и

„Но ако се използва нефтената форма, то тогава има по-голяма степен на предвидимост, предсказуемост и устойчивост. Съотношението между двете компоненти се преценява за всеки конкретен пазар по отношение на моментното състояние, по отношение на перспективата. Тук е ролята на „Булгаргаз“, който трябва да прави анализи и прогнози, и да прави съотношението на тези цени, за да осигури прогнозируемост и устойчивост на цените на природен газ, чак след това да търси ефекти от печалби“.

По думите му „Булгаргаз“ не може да фалира, защото има разработен пазар и клиенти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре