Тони Дачева е основоположник на поп-фолка .Тя първата певица ,която издава албум съвместно с оркестър “Кристал”

Пее с оркестъра на участия, изнасят концерти в България и чужбина. Дебютният албум на певицата е записан с неговия съпровод през 1991 г. По-нататък записват серия албуми, два от които са дуетни – с Мустафа Чаушев и дует „Шанс“. През 1995 г. Дачева и Чаушев записват един от най-големите попфолк хитове от 90-те – „Шоколади, бонбони“, който е включен в дуетния им албум.

Албумите на Оркестър Кристал с Тони Дачева през 90- са със невероятен тираж ,като всеки албум е съпровождан с видео касета.

От тях излизат хитове “Бедни и Богати”  “Робиня съм Твоя”  “Мили Мой” и много др.

През 1998 г. Тони прекратява съвместната си работа с оркестъра.

1998 г подписва договор с ф-ма Пайнер и издава албуми самостоятелни ,които са нареждат сред най слушаните.

През 1997 г. се запознава с Найден Милков. Живеят на семейни начала в продължение на 11 години и са дует – „Тони Дачева и Найден Милков“. Записват четири дуетни албума, пеят на участия и концерти. Разделят се през 2008 г.[3]

През 2014 г. Тони Дачева осиновява дъщеря си Виктория.

През 2015 г. взема активно участие в юбилейните концерти на Мустафа Чаушев „50 години с песните на Мустафа Чаушев“, които се провеждат в градовете Шумен, Добрич, Русе, Бургас и София.Поводът да се срешнем с Тони Дачева е нейният рожден ден и да разкаже за бъдещи проекти.

На 6 Февруари имаш рожден ден какво си пожела ?

Аз искам много работи ,но най –вече пожелавам да сме живи и здрави ,защото е най –важно здравето всичко останало ще си дойде по-реда на нещата. Също така да има развитие да имам работа ,нови песни срещи и с феновете.

Последната ти песен „Непознати“  се превърна в хит за бързо време подготвяш ли нови песни ?

Аз много се радвам ,че се хареса тази песен .Тя е сръбска кавър е ,но на мен ми хареса  много и затова си я взех купих правата и,в крайна сметка се получи хубав текст  истински .

Хората я харесват много макар ,че не е такава ,или бърза комерсиална песен .Тя по скоро е за слушане . Мисля ,че на мен ми пасват такива песни да пея,и да избирам такива рок балади.

Феновете ти очакват концерт някога да направиш трудно ли е много като изключим сега пандемията, защото ти имаше и юбилей за творчество и тогава също нямаше събитие?

Да нямах събитие по една, или друга причина всичко е свързано с много пари организация и не е лесно .Имам и други ангажименти и не ми остава време за тези неща .

Наистина живот и здраве  като се махне пандемията ,мога да обмисля нещо да направя ,но времената  са сложни. Не ми е никак лесно да се заема с такова мероприятие и трябва и хора ,които да го организират. Имам и детенце с ,което се занимавам но ще опитам да видя какво мога да направя.

Като сравниш преди  30 години ,когато ти започна да пееш  и даде гласност на тази музика  промениха ли се много неща отношението преди и сега към изпълнителите ?

Аз съм един стар изпълнител от край време от 30 -35 години съм на сцена нормално е нещата да се променят . Излизат нови гласове нови таланти млади изпълнители . Абсолютно може да се каже,че всичко е променено.Няма нищо общо с това ,което беше преди .

Аз ,като изпях такива песни така наречените поп-фолк  ,нямахме и идея ,че ще се развие тази музика и ще стане толкова популярна .Правехме го ,защото работехме и по кръчми и експириментирахме   просто.Сега е много лесно да станеш популярен с телевизия медии интернет.Звукозаписните студя станаха по-модерни.

Имали приятелства във  вашата среда и разчиташ ли понякога подкрепа от продуценти и спонсорство ?

Без приятелства и спонсорство е трудно .Аз съм към фирма „Пайнер“ и работя ,около 25 години с тях . Засега се разбираме. Имам  и добри приятелства  с някой колежки по-близки отношения ,но не със всички. Тя работата ни е такава и не ни дава възможност да се срещаме много често .

Липсват ли ти тези години ,когато с „Кристал“ бяхте заедно и правехте невероятни тиражи и концерти?

О разбира се ,че ми липсват ,носталгично ми е ,когато съм започнала по-млада .Това е един епизод от живота ми ,които никога няма да забравя .Жалко е че като оркестър вече не съществува ,но просто всичко с времето си.

Ако зависеше от теб какво би ,променила във вашият бранш ?

Не съм мислела по този въпрос  по-скоро това са продуцентски неща и трябва да ги мислят  хората с които се занимават с това.Всеки дърпа конците си към себе си и все по-трудно става да издадеш песен ,без някой да ти помогне.Аз затова не правя песни много и пускам по една две песни на година.

Някой твой колеги записват и народни песни ти също имаш няколко такива песни в албуми ,били направила такава?

Не съм мислела по този въпрос  по-скоро това са продуцентски неща и трябва да ги мислят  хората с които се занимават с това.Всеки дърпа конците си към себе си и все по-трудно става да издадеш песен ,без някой да ти помогне.Аз затова не правя песни много и пускам по една две песни на година.

Какво правиш в свободното ти време как е дъщеря ти Виктория?

Дъщеря ми е втори клас и учим  таблицата .Сега е ваканция в къщи е.Занимавам се със нея сега тя ми е приоритет .

Били издала книга  за твоята музикална кариера както направиха твой колеги?

Никога не е късно да издам една такава книга ,но трябва още спомени да натрупам и има какво да се каже .

Мислила ли си  ли си да направиш микс  както е сега популярно ман шап?

Аз имам такива песни много отдавна и ги пускам ,но за лятото мисля да направя пак стари парчета мои с по добри аранжименти  да стане по модерно.

Никола Тодоров