Репортер по темата: Тодор Стефанов, “Любословие”.БГ 

Ин хаус договорите, сключени от предишното правителство, са незаконни. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Александър Иванов по време на блиц-контрола.

Ин хаус процедурите са или нищожни, или унищожаеми, по което юристите още спорят. От там е и спорният правен ефект, който би имало евентуалното им унищожаване или ако те са били нищожни от самото начало”, каза още Караджов. Според него се е заобиколил Законът за обществените поръчки

След като има заобикаляне на закона, то правното действие също е незаконно. По отношение на това дали продължава вече работата по тези първи отсечки на АМ “Хемус” – тя никога не е спирала. Реално през изминалата година се е извършвало строителство по тези договори, макар и нищожни или унищожаеми. Независимо дали са нищожни или унищожаеми, те пораждат правен ефект и този правен ефект, трябва да се изпълнява. Извършеното през миналата година е актувано преди мен. В този смисъл се е породило задължение от страна на АПИ да заплати на държавната “Автомагистрали” за извършената работа, което и те са направили. По сключените от предишното редовно правителство незаконни договори за ин хаус поръчка, е извършвана работа през изминалата 2021 г., поради което на 22 декември АПИ е разплатила актуваните и реално извършени строителни работи на магистралата“, заяви още Гроздан Караджов.

От своя страна Александър Иванов заяви, че е потресен от отговора на вицепремиера.

Гроздан Караджов от своя страна каза на ГЕРБ да не го побутват нежно към пропастта, която са изкопали, защото няма да се подхлъзне.