Сега четете
Бъдещи законодателни промени в туризма. Ще се справим ли с кризата?

Бъдещи законодателни промени в туризма. Ще се справим ли с кризата?

Илин Димитров, Председател на Варнеска туристическа камара, народен представител от коалиция „Продължаваме промяната“ и председател на комисията по туризъм в парламента
Тема: Бъдещи законодателни промени в туризма. Ще се справим ли с кризата?
Рубрика: говори експертът
Дата: 04.02.2022 г. (петък)
Час: 10.000 ч.
Водещ: Десислава Алексова

Според председателя на комисията по туризъм, единственият шанс да бъде спасен секторът у нас е да се намерят варианти за удължаване на летния сезон и през пролетните и есенните месеци. Това може да стане чрез развитието на специализирани видове туризъм като СПА, конгресен туризъм, винени и приключенски турове.

Част от хотелиерите вече са се ориентирали в тази посока като единствен начин да оцелеят по време на ковид кризата. Това ще донесе позитиви след приключването на пандемията, смята той.

Според Илин Димитров е необходимо да се активизира рекламата на България като туристическа дестинация и да се наблегне на обучението на персонала в хотелите.

Всяко ограничение на туризма затруднява работата му. Запазваме 60/40 мярката. Остана последната поправка, която ще гледаме днес на комисия. Тя ще подпомогне туроператорите, които ползват чартъри. Оттук нататък трябва да се мисли дългосрочно, защото проблемите са много. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ Илин Димитров, депутат от “Продължаваме промяната” и председател на комисията по туризъм в НС.

Той поясни част от мерките: “Когато си оператор и ползваш чартър, ти получаваш 35 евро на седалка. Имаше една поправка в закона като беше вмъкната думичката “българска” за компания. Сега от ЕС ни казаха, че не може да е само за български”.

Димитров каза, че тази мярка ще допринесе за палитрата от идващи гости.

Димитров каза, че ще се работи повече в рекламата. Има и повече бюджет за това. Друго подобрение е, че кадрите ще бъдат обучавани месец преди началото на сезона. По този начин сезона на туризма ще бъде увеличен. Като друг аспект, който има нужда от подобрение, посочи сектора на образованието, който произвежда кадри: “Ние в момента обучаваме повече готвачи отколкото ИТ специалисти”.

Вижте и

Целия разговор вижте във видеото.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре