Сега четете
Обявяват трето издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова – Христо Смирненски“ 2022

Обявяват трето издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова – Христо Смирненски“ 2022

За трета поредна година Община Сухиндол обявява конкурс за поезия и проза „Яна Язова – Христо Смирненски“. Той беше създаден по идея на кмета инж. Пламен Чернев и утвърден от Общинския съвет.

Целта на конкурса „Яна Язова – Христо Смирненски“ е да насърчава млади и талантливи автори. По този начин ще бъде издигнат и престижа на Сухиндол като град, който пази и почита своята история, дух и културно наследство.

През 2022 г. акцентът е върху 110-годишнината от рождението на голямата българска писателка Яна Язова (1912–1974), с корени от Сухиндол, авторка на историческата трилогия „Балкани“, в която са включени романите „Левски“, „Бенковски“ и „Шипка“.

Родът на бащата на Яна Язова е прабългарски, болярски, и се заселва в Сухиндол след  завладяването на Търново от турците. Нейният баща, д-р Тодор Ганчев, завършва философия в Цюрих. Яна Язова прекарва част от детските си години в Сухиндол при дядо си Ради, който е бил прочут майстор на чешми и столетник. В Сухиндол тя гостува често след 1944 г. на първия си братовчед Кирил Ганчев и тук пише част от романа си „Бенковски“.

По случай 110-годишнината от рождението й в Сухиндол ще бъде открита постоянна изложба с нейни снимки, между които и от Сухиндол.

Акцентът догодина ще бъде 125-годишнината от рождението на Христо Смирненски.

Условия за участие

Могат да участват млади автори до 35 години от цялата страна и от чужбина, които нямат издадени книги.

Допускат се за участие творби, които не са награждавани в регионални и национални конкурси и не са публикувани в сборници и други издания.

Във всеки раздел може да се участва с едно произведение.

Община Сухиндол си запазва правото да публикува в електронен и хартиен вариант номинираните произведения в конкурса.

  1. Раздел „Проза“

Всеки автор може да участва с до 1 непубликуван разказ в размер до 10 страници, формат А4. Творбите трябва да са на WORD файл (.doc), шрифт Times New Roman, 11 пункта.

  1. Раздел „Поезия“

Всеки автор може да участва с по 1 непубликувано стихотворение в размер до 1 страница, формат А4. Творбите трябва да са на WORD файл (.doc) в шрифт Times New Roman, 11 пункта.

Наградният фонд и в двата раздела е:

Вижте и

– Първа награда – 150 лв.

– Втора награда – 100 лв.

– Трета награда – 50 лв.

Всички произведения се изпращат в електронен формат на електронна поща: [email protected]

За Общински конкурс „Яна Язова – Христо Смирненски“. Краен срок за изпращане на произведенията: 30 април 2022 г. Награждаването ще бъде на 21 май 2022 г. в Сухиндол.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре