Сега четете
„Законно е, но не е морално“

„Законно е, но не е морално“

И този втори семестър от  учебна 2021-22 г. година поддържа високото ниво за студените във  Факултетът по икономически и социални науки (ФИСН) на Пловдивски Университет “Паисий Хилендарски” въпреки онлайн формата на водене на лекции. Като преподавател в Катедра Политически науки и национална сигурност, съм горд, че със студентите и колегите ми създаваме силни текстове и предаваме щафетата на младите бъдещи учени за нови, адекватни, отлично обосновани и мотивирани аналитични тесктове. Като Съсобственик и главен редактор за мен е удоволствие “Любословие” да е символичен домакин на отличните текстове по дисциплина „Политически организации и институции“.

Законът Магнитски

Годината е 2021. Датата – 2 юни. От САЩ налагат санкции на шестима българи. От тях небезизвестните лица – Делян Пеевски и Васил Божков, санкционирани по глобалния закон „Магнитски“. Но какво всъщност представлява този закон? Носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и умира по неизяснени обстоятелства в руския следствен арест. В началото законът налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. След време разширява обхвата си и започва да санкционира нарушители по целия свят. Днес се налагат санкции на политици и държавни служители, които нарушават човешките права или са замесени в мащабна корупция по целия свят. И така, косвено нашата държава попада под обхвата на този закон. България е първата страна на Европейския съюз, срещу която се прилага този закон. В челните класации, но не в добрия смисъл. Така отново стигаме до имената на Васил Божков и Делян Пеевски. Двама бизнесмени и двамата в черния списък на САЩ. Въпреки всичко това те искат да станат депутати и да участват в 47-то Народно събрание. Как е възможно това, след такава глобална санкция? Къде стои границата между закона и морала? Има ли изобщо закони? Истината е, че единият въпреки всичко успява да се кандидатира, а другият не. Но каква е разликата между тях? Делян Пеевски оглавява листите на ДПС във Велико Търново, а ДПС винаги стои зад него, както казва един от областните управители. Има образувани 14 проверки срещу лицето, известно като олигарх на българските медии, но те не са стигнали до никъде. Защо ли? Защото не са открили нищо нередно в дейността му.

Години политически скандали, оплаквания, глобална санкция по закона Магнитски, но няма нищо нередно. От другата страна – Васил Божков. Кандидат – депутат с 18 повдигнати обвинения в Българската прокуратура, укриващ се в чужбина. Формално той не е сред създателите на своята политическа партия. Задкулисно управляващ Комисията по хазарта, успешно „проваляше“ бизнеса на свои колеги, опитващи се да навлязат у нас. Известен със своите изявления в социалните мрежи, показващи заплетени задкулисни игри. Но каква е разликата между двамата видни български бизнесмени? Единият има право да участва в политиката, въпреки санкциите по закона Магнитски, а другият не. Отговорът е простичък. Партията на г-н Божков също попада в списъка, докато Пеевски попада там само с името си. Следователно партията на Божков става ненадеждна. След излизането на списъка със санкционирани, банката, към която имат открита банкова сметка – автоматично я закрива.

След това няма банка, която да иска да открие сметка на партията. И така ПП „Българско лято“ не успява да се впише в листите, а Божков остава само с блян по политическата си кариера. Двама политически субекта със завидна история и слава. Един бъдещ депутат, който може би отново няма да видим в нито едно парламентарно заседание. Един провалил се да влезе в парламента бизнесмен, който ще води политика от трибуната на социалните мрежи, укриващ се далече от родината. Множество обвинения и преписки, но нито едно съдебно решение. Нито едно доказано престъпление. Кое по-точно е законно и кое морално в държавата на нощните шкафчета, златните кюлчета, афери от рода на Апартаментгейт и невъзможността за адекватно разследване?

Представяне на авторът: Казвам се Любка Стоименова, на 23г., от с. Юнаците. Завършила съм средното си образование в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт, град Пазарджик. В момента съм студентка в Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“, специалност Публична администрация, трети курс.

 

 

 

Вижте и

 

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре