Почина една една от първите естрадни звезди на България – певицата Мария Косева.

Тя е издъхнала в неделя на 90-годишна възраст.

Косева е съпруга на големия актьор Никола Анстатасов. Тя стартира кариерата си в началото на 60-те години на миналия век заедно с Маргрет Николова, Мими Николова и Ирина Чмихова.

Сред песните ѝ, пускани денонощно по радиото, бяха версии на знаменитите по онова време Доменико Модуньо, Рита Павоне, както и вечните ѝ хитове „Блу, блу канари”, „Сняг бавно пада”,  Аве Мария”,  „Часовникът”, „Тримата ергени”, песента на Йосиф Цанков „Любовта на юнгата”.

През 1960 година  Косева печели награда на младежкия фестивал в Букурещ и започват да я канят на концерти  с оркестър „Балкантон” и с оркестър „Мелоди” в  Полша, Германия, Русия.Там тя взима и Емил Димитров, който е посветил на нея  първата си песен „Влюбените и луната”,докато е бил войник в Пловдивската казарма,  а Мария Косева веднага я взима в своя репертоар, както по-късно и други негови песни.В Русия тя предизвиква фурор с концертите си, а билетите се продават на тройни цени. Поканена е на конкурс в Сопот –Полша, но точно тогава започва любовта им с големия ни артист от Сатирата Никола Анастасов и тя избира пред безпорната си кариера –  семейството.Престава да пее и цели 55 години живее като майка и съпруга.

Мария Косева първа забелязва таланта на Емил Димитров и го включва в своите концерти, както по-късно прави  и с Лили Иванова. И двамата пишат в своите книги за нейното прекрасно отношение към тях и как са се учили от първата ни по онова време естрадна изпълнителка.