Първото ми намерение беше да анализирам корените на бездушното чиновническо и партизанско убеждение, че всички българи, напуснали България в търсене на перспектива за по-добър живот, и в частност – емигрирали за да осигурят възможност  на децата си да израстат, да получат образование, и да се реализират в живота, са „невъзвращенци“ в смисъл „небългари“. Който не люби „властимащите“, губи своята „идентичност“ и „интегритет“. Работно заглавие замислих като „БЪЛГАРИН ЛИ Е ВАСИЛ ВАСИЛЕВ – ЗУЕКА?“ в правен, икономически, исторически и културен аспект, и има ли той безпроблемни избирателни права. Приоритетите се промениха след ултиматума на външния министър на Русия Сергей Лавров към НАТО да се свие до състоянието преди 1997 година, защото президентът Путин искал така.

Президентът Путин разполага не само с материалния ресурс за пълномащабна война против Украйна, като е друг въпросът дали Русия е в състояние да окупира и задържи Украйна, но и с безусловната подкрепа от всички руснаци за неговата силова политика. Русия не за първи път нахлува в Украйна. Началото на експанзията е поставено от княз Иван III Василевич Велики, господар наМосковското княжество от 1462 до 1505 г. Неслучайно се връщам към събития от преди 600 години, защото там е началото на имперските претенции на Русия. Проектът „основаване на Руско царство“ принадлежи на папа Сикст IV. В периода 1471 – 1472 г. той постига сключване на династичен брак между племенницата на последния император на Източната Римска империя Константин XI Палеолог София и московския велик княз Иван III, по-късно баба и дядо на Иван IV Василевич Грозни – първи цар на Русия (1547 – 1584 г.).

Иван III завоюва почти всички погранични самостоятелни княжества, по-късно наречени „великоруски области. Той включва в държавния герб двуглавия орел – символ на Източната Римска империя.На запазен негов печат е изписана титлата „Иван, по божия милост господар на цяла Русия и велик княз владимирски и московски, и новгородски, и псковски, и тверски, и угорски, и вятски, и пермски, и български“. Да, милички, имаме си български княз в лицето на Иван III. В други документи Иван III Василевич нарича себе си „цар“.Общото между всички завоювани от Иван III погранични княжества е, че всичките са по-стари с около 150 – 200 години от бедното и кално Московско господарство с двуглав орел в герба, и че са богати. През средновековните търговски европейски съюзи на Изток се разпространявали идеите на Ренесанса, светското образование, гражданското и търговското право, но преди всичко – правото на собственост на гражданите и правото на участие в управлението на държавата на третото съсловие – търговци и занаятчии. Иван III приключва с тези глезотии. Русия е поставена в кръгова отбрана много преди идването на комисарите в Москва. На практика от 600 години руснаците живеят в окоп.

 

Русия до днес е гола и боса, но свръхвъоръжена – като амурче, хем голо, хем с лък. От 1917 г. Русия е управлявана от Колегиума на КГБ, независимо какви имена през годините носи тази репресивна и терористична организация. Руснаците нямат приятели, нямат бъдеще в страната си, живеят с мисълта че са обсадени от врагове. Владимир Путин е трето поколение гебист. Също като вождовете на революцията и той е натрупал несметно богатство да живее охолно след „падане от власт“. „Дворецът на Путин“ се счита за най-големия рушвет в човешката история. След Перестройката излязоха наяве документи, според които Ленин съхранявал в швейцарски банки сумата от 72 милиона швейцарски франка. Сталин притежавал авоари за 85 милиона швейцарски франка. Известно е, че в периода 1922 – 1923 г. ЮАР преустановява добива на диаманти, защото на борсата в Холандия се изсипали евтини руски обработени елмази, заграбени от комисарите.

Римляните наричали племената, населявали необятните снежни пространства на север от р. Волга и р. Днепър „антропофаги“. В превод „човекоядци“. Това е1000 години преди папа Сикст IV да опита да просветиРусия. По времето на Иван IV Василевич Грозни (1547 – 1584 г.) на сцената излиза поредния здрав руски селянин-мистик – монаха Филотей. Той носи на царя току-що пръкнало се писмо на император Юстиниян I Велики (483 – 565 г.), в което черно на бяло пише, че Москва е Третия Рим. “Първите два Рима паднаха, третият стои, а четвърти няма да има” гласят думите на Юстиниян. Москва била “последно убежище за чистото православие” и руските владетели трябва да се грижат за съхраняването на правата вяра, и да се предпазват от изкушенията, идващи отвъд желязната завеса. В противен случай упадъкът би бил неизбежен. Още през XVII век е доказано, че император Юстиниян I  не е кореспондирал с Иван Грозни през монаха Филотей с футболни напътствия като „Отзад катаначо, отпред бате Начо“. Ама не е смешно … Руската православна църква води началото си именно от Киев. Да не би президентът Путин да е решил, че Киев е руският Рим? В Украйна обаче казват „Нали аз съм хохол, накрая ще те излъжа“. Хохол се нарича кичура коса на темето, който казаците оставят да расте. Ама пак не е смешно!

И актьорът-художник Васил Василев не емигрира в Русия. Агонията на руския народ продължава вече 600 години в капана на фалшивото „писмо на Юстиниян. 20 години Путин се бори с бедността в Русия и превърна държавата в икономическо джудже, в суровинен придатък. Не е в състояние да претендира за лидерство дори вгрупата на развитите икономики Китай, Индия, ЮАР, Аржентина. Путин се държи като човек, който е изгубил контрола върху уж несъществуващите паравоенни формирования от рода на Вагнер, чеченските спецназовции други, действащи в различни точки по света. Но Путин винаги е показвал, че е предпазлив с Китай. Картината е много по сложна отколкото се иска на опозицията. Украинците искат да провеждат избори и да сменят управниците. Путин иска да е вечен. Плутокрацията е против смяната във властта. Но остаря, много остаря. А това наистина е много опасно – провалил се старец с ядрено куфарче!

Пламен Стануков