Сега четете
Начало на втори мандат за Радев-Йотова, визита на Петков в РСМ и други теми от седмицата

Начало на втори мандат за Радев-Йотова, визита на Петков в РСМ и други теми от седмицата

През отминаващата седмицата президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова започнаха втория си мандат. В сряда на тържествена церемония те положиха клетва в Народното събрание.

В началото на седмицата премиерът Кирил Петков посети Република Северна Македония, където проведе срещи с президента, премиера и председателя на парламента. Посещението премина на фона на призиви на американски конгресмен за санкции към България, ако не отстъпи от ветото си по преговорите на Северна Македония за еврочленство и опровержение от администрацията на президента Джо Байдън, че такива санкции не се обмислят.

Петков се завърна у нас с уверенията на колегата си Димитър Ковачевски, че те нямат териториални претенции към нас, а това се превърна в основание Петков да обяви визитата си за „огромен успех“:

В петък стана ясно, че Русия настоява за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния. Румен Радев определи искането на Москва като „неприемливо и безпредметно“ и добави, че „страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било“.

Изявлението му дойде след бурна реакция в парламента.

На два пъти премиерът Кирил Петков декларира от парламентарната трибуна, че оставаме лоялен партньор на НАТО.

Вижте и

През седмицата на два пъти бяха поставяни антирекорди по брой новозаразени с коронавирус. На 18 януари, вторник, бяха отчетени 10 000 положителни теста, а на следващия ден – в сряда, броят им скочи на над 11 100. Всеки десети пациент в болница се е нуждаел от интензивни грижи.

На този фон много общини вече затегнаха мерките. В София се въвежда вечерен час за заведенията – до 22 часа, а от четвъртък се намалява наполовина капацитетът на игрални зали, заведения, хотели, театри и кина. А бизнесът отново се готви за бойкот.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре