Сега четете
Александър Маринов: Радев не предлага увеличаване на своите правомощия с промени в Конституцията

Александър Маринов: Радев не предлага увеличаване на своите правомощия с промени в Конституцията

В нито един вариант, обсъждан в президентската институция, не се предвижда разширяване или промяна в правомощията на президента. Президентът показа, че когато един държавен глава си е на мястото и уплътнява правомощията си, той може да играе съществена роля. Проектът за промени в Конституцията е в развитие. Преди да се стигне до обсъждане на конкретни текстове, трябва да има дискусия, за която в следващите месеци би имало добри условия„.

Това каза пред БНР Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

Според него промените трябва да започнат от долу на горе във връзка с идеята за по-голямо и засилено участие на гражданите.

Да се отдели внимание на местната власт и местното самоуправление… И партиите, представени в парламента, трябва да направят своя избор – между това, което иска мнозинството в обществото, и техните интереси или специфични възгледи. Ако искат, да подкрепят промените в Конституцията, ако искат – да не ги подкрепят. Но на следващите избори ще се види как са погледнали на това тяхно решение избирателите„.

В предаването „Политически НЕкоректно“ Маринов коментира и други теми.

Има различни гледни точки за Русия, за НАТО, за САЩ. Но суверенитетът, националното достойнство, интересите на България са над всичко. Единодушието на институциите въпреки махленските реакции е добър знак, че разбираме нашето място, нашето свещено право да управляваме съдбата си… Ако напрежението ескалира до реална конфликтност, ще бъдем поставени в трудно положение, защото ще бъдем поставени между чука и наковалнята. Заплахите трябва да се приемат със сериозен анализ, с изготвяне на варианти за действие. Тук е важно единодействието, не е нужно състезанието кой по-силно ще се изкаже и кой по-силно ще се тупа в гърдите„.

Според него една партия защитава най-сериозно позициите си, когато демонстрира принципност, спазване на уставни положения, увереност и когато не шикалкави.

Затова се учудвам на БСП за начина на решаване на един подобен проблем. Този начин на третиране на една съвсем нормална ситуация каквато е оставката е губещ по дефиниция„.

Вижте и

Александър Маринов посочи, че доказването на един политически субект – сложен като коалиционния кабинет, минава през преодоляването на трудности:

Изпитанието е двойно по-силно и заради външнополитическата картина. Засега се справят прилично, въпросът е да се учат от грешките си и да вървят напред„.

И подчерта, че президентът има добронамерено отношение към правителството и ще работи с него, докато следва програмните си начертания:

Никой не казал, че това правителство ще бъде завинаги. Това правителство може да не се справи и хората могат да изберат друго„.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре