Сега четете
Янев: Не трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за България

Янев: Не трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за България

Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия.

Това каза министърът на отбраната Стефан Янев във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от вчера за изтегляне на войските на НАТО от България.

Няколко думи за случващото се и първо не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, каза Янев.

По отношение на цялостната картина и това, което се говори последните месеци във връзка с напрежението по източната границата на НАТО, по-специално отношенията Украйна – Руската федерация, както вече съм имал възможността да заявя българската държава и в частност Министерство на отбраната, т.е. отговорностите, които имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили. От години говорим какво е реалното състояние и какво върви като модернизация и усъвършенстване на способностите на Българската армия и добре знаем, че има определени недостатъци. Тези недостатъци там, където ги имаме и където е преценено от военнотехническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни, държави от НАТО“, каза още Стефан Янев.

Той отговори на въпроса за испански самолети и за самолети от Нидерландия. „Да, това са точно такъв тип самолети, които ще изпълняват задачи по охрана на българското небе – така наречената съвместна задача Air policing, какъвто тип учения, тренировки и изпълнение на този тип задачи, е имало и в миналото. Това са в резултат на решения на срещата на върха на НАТО на високо равнище от 2014 и 2016 г. Това са така наречените мерки за укрепване на сигурността на НАТО и се правят регулярно.Предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в близките дни през следващата седмица. „За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter Typhoon от четвърто поколение, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето поколение„, обясни военният министър.

Вижте и

Той отбеляза, че България за момента не разполага с такива модерни изтребители и затова е важна солидарността на страните-членки на НАТО. „Продължаваме в същия дух, продължаваме и в духа изграждането на българските въоръжени сили, българските способности с акцент изграждането на този елемент от сухопътните войски, който изглежда като най-необходим, а за нас е доста изостанал от гледна точка на модернизацията“, добави още министърът на отбраната.

/снимка: архив Министерски съвет (пресцентър)

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре