Предупрежденията да се внимава с кого се говори в онлайн чатовете са много стари, и често ги отправяме към младите хора, но ето че и възрастни могат да попаднат под опасния чар на мошеници.

Ясно е, че много хора използват фалшивите профили на знаменитости. Така жена беше измамена с хиляди паунда от мъж, който се представял за холивудската звезда Никълъс Кейдж и се държал романтично.

Жената вярвала, че си пише с актьора, носител на “Оскар” във Фейсбук. Загубила 10 000 паунда, които той й поискал, разкрива благотворителната организация Victim Support, цитирана от “Sky news”.

Лиза Милс, старши мениджър по измамите в благотворителната организация, казва, че жената, пострадала от фалшивия профил на Никълъс Кейдж, е уязвима, но и че тя “можела да си позволи да загуби” парите. Измамникът, за когото се смята, че е бил разкрит от полицията, разправял на жената, че той (Кейдж) се нуждае от парите заради данъчни задължения и че планира да посети Обединеното кралство, но я моли да пази връзката им в тайна.

Представители на актьора, все още не коментирали тази ситуация. Този род мошеничества имали успех, защото на хората им допадала идеята, че си общуват с истински звезди, казва Милс.

Друга жертва била измамена от човек, преструващ се на актьора от “Бягство от затвора” Уентуърт Милър и все още отказва да приеме, че това не е той, добавя Милс.