Сега четете
Конгресът на БСП решава за оставката на Нинова като лидер на партията (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Конгресът на БСП решава за оставката на Нинова като лидер на партията (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Репортер по темата: Тодор Стефанов, „Любословие“.БГ

Започна заседанието на 50-ия конгрес на БСП, което се провежда в зала 1 на НДК, съобщава News24sofia.eu. Сайта припомня, че то бе свикано от Националния съвет на партията през ноември миналата година и се очаква на него да присъстват над 900 делегати от цялата страна.

Дневният ред на заседанието предвижда политически доклад на Националния съвет за парламентарните и президентските избори през 2021 и идейно-програмното и организационно състояние на партията и определяне на мерки за развитие. Друга точка от дневния ред предвижда констатиране прекратяването на правомощията на председателя на БСП.

Делегатите ще разгледат и решение за стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

„БСП за България“ е важен коалиционен партньор. С тези думи във видео обръщение Кирил Петков, лидер на „Продължаваме Промяната“, се обърна към делегатите от 50-ия конгрес на „БСП за България“.

Ние започнахме промяната, но още много работа ни чака, отбеляза Петков и посочи, че тепърва трябва да се реформира съдебната система, да се изтръгне корупцията и да се даде справедливост на обществото.

Пожелавам успешна работа на днешния конгрес и вярвам, че ще постигнем резултатите, които всички ние сме обещали„, каза още той.

От избраните 976 делегати на Конгреса до момента са регистрирани 630 делегати, регистрацията продължава, каза лидерът на БСП, която откри заседанието.

Светлана Шаренкова поиска да се даде почивка от един час, за да може който иска от делегатите да присъства на церемонията от 11.00 часа по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепредидента Илияна Йотова за втори мандат.

Весела Лечева поиска програмата на конгреса да се измести с два часа, за да могат да присъстват на церемонията. Според нея датата за конгреса на БСП не е била добре подбрана.

Всички сме съпричастни и горди от победата на президента Румен Радев и Илияна Йотова и не мисля, че трябва да остават съмнения, коментира Георги Свиленски, ръководещ заседанието на Конгреса.

Всеки от нас има възможност да се включи в тази инаугурация. Членовете на Инициативния комитет и на ръководството на партията ще участват, посочи той.

Свиленски посочи, че на заседанието на Националния съвет на БСП, когато е насрочен конгресът, никой не е поставил въпроса, че трябва да е на друга дата, защото на 22 януари има друго събитие.

След гласуване със 138 гласа „за“, 384 „против“ и 111 „въздържал се“ беше отхвърлено предложението за изместване на дневния ред с два часа.

Във връзка с дневния ред Валери Жаблянов посочи, че преди два дни делегати са внесли проект на резолюция за идеен и политически рестарт на БСП, която да бъде обсъдена на конгреса. Няма основание да не обсъдим тази резолюция, настоя той.

Преди началото на заседанието, секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Вяра Емилова коментира пред журналисти, че над 500 човека вече са се включили в подписка в подкрепа на Нинова и призив да не се подкрепя оставката й. Антон Кутев от т.нар. вътрешна опозиция определи пред журналисти подписката в подкрепа на Нинова като „слаб цирк“.

Това е второто заседание на 50-ия конгрес на партията. Първото се проведе през октомври 2020 г. На него бяха избрани членовете на Националния съвет на партията и на Общопартийната контролна комисия.

До свикването на Конгреса се стигна след поредица от изборни загуби на БСП, като на последния парламентарен вот на 14 ноември левицата остана четвърта политическа сила, изпреварена от ДПС. Два дни след изборите в изявление пред медиите Корнелия Нинова определи резултата като „катастрофален“, пое цялата отговорност и подаде оставка, която следва да бъде констатирана от Конгреса. Месец по-късно БСП влезе в управлението като част от четворна коалиция, а Корнелия Нинова стана вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в новото правителство с премиер Кирил Петков.

Ако Конгресът констатира оставката на Нинова, следва да се насрочи вътрешнопартиен избор на председател и да се определи заместник-председател, който да изпълнява функциите на председател до тогава. Корнелия Нинова вече обяви, че вероятно отново ще се кандидатира за председател на БСП. До момента единственият друг претендент за поста е депутатът от левицата Крум Зарков.

Преди конгреса има мнения в БСП както за приемане на подадената оставка, така и в подкрепа на Корнелия Нинова на лидерския пост. Общо е обаче виждането, че е нужно обединение в партията и усилия за решаване проблемите на българските граждани. Бившият министър на транспорта и член на Националния съвет на БСП Петър Мутафчиев коментира за БТА, че важният въпрос пред Конгреса на БСП е не само да констатира или да не констатира оставката на председателя и да анализира изборните резултати, а да покаже „оттук нататък накъде“.

БСП трябва да оцени каква е ситуацията с ръководството в момента и с лидера на партията, дали това ръководство, едновременно изпълнявайки функциите и на вицепремиер, и на председател на партията, може да реши сериозните проблеми, пред които е поставена Българската социалистическа партия. Може ли Корнелия Нинова да обедини партията, за да може тя да възстанови своите позиции в обществото„, посочи Мутафчиев.

Той отбеляза, че БСП е загубила над 700 хиляди гласа спрямо изборите от 2017 г. и определи резултатите като „сериозен крах“. „Така че нека конгресът прецени – трябва ли да си играем на лидери или трябва да търсим обединението, общите усилия, ясните задачи и възстановяване на позициите на партията„, допълни Мутафчиев.

Тук няма значение кой на кого симпатизира, тук трябва ясно да кажем – на БСП е нужен нов път, път към българските граждани„, смята той. По думите му, сериозните проблеми пред хората са битката срещу корупцията, мерки за компенсиране на гражданите и на малкия и средния бизнес, свързани с цените на енергоносителите, засилващите се инфлационни процеси, гарантиране на живота и здравето на българските граждани в пандемията.

Вижте и

Петър Мутафчиев посочи, че делегати на конгреса са подготвили резолюция и проекторешение за политиката на БСП. Предложили са какви да са целите пред правителството, най-напред по отношение на доходите, които да надминат 60 процента от средноевропейските, реалният заместващ доход от пенсиите да достигне две трети от трудовия доход и сериозни мерки и програма за обрат в катастрофалните демографски тенденции в България.

„Ще поставим много сериозно въпроса какво ще е отношението на правителството към АЕЦ „Белене“ и новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Чуваме, че правителството май ще се отказва от строителството на АЕЦ „Белене“, а виждаме какви са цените на тока“, посочи още Мутафчиев.

Депутатът от „БСП за България“ и член на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов коментира за БТА, че най-важното сега е БСП да бъде основният стабилизиращ фактор в управлението, тъй като безспорно е с най-голям опит. Коалицията е сложна, четворна, и се изисква от всеки един от партньорите да вложим максимум от себе си, за да тръгне България по нов път на развитие, посочи той.

Най-важното в момента за нас е да направим максималното за това хората да живеят по-спокойно, по-нормално и да имат перспектива пред себе си, каза депутатът от левицата.

Според Гуцанов лидерският проблем в момента не е най-важният. Делегатите ще се обединят, поне това е моето усещане, какви да бъдат политиките на БСП в управлението, за да може хората да почувстват осезаема промяна възможно най-бързо за по-добър начин на живот, смята още той.

Констатирането на оставката и смяната на лидера са две различни неща, коментира Борислав Гуцанов. Дори и да се констатира оставката, както е точката в дневния ред, след това ще има пряк избор и това не означава, че г-жа Нинова няма да бъде отново председател на партията, посочи той.

Смятам, че при едно нейно явяване на пряк избор, което тя заяви, че ще направи, тя отново ще бъде председател на партията, с огромна вероятност, допълни Гуцанов. Той отбеляза, че в момента не вижда друг претендент, който би могъл да изпревари Нинова за председателското място.

Разбира се, конгресът може да прецени, че не е необходимо да се прави пряк избор, каза депутатът. Борислав Гуцанов е оптимист, че след конгреса социалистите ще излязат много по-единни. Този конгрес действително ще бъде обединяващ за БСП и съм убеден, че започва възходът за социалистическата партия, коментира той, като отбеляза, че това е тенденция и в Европа, и в световен мащаб.

Конгресът ще се състои при спазване на противоепидемичните мерки. Влизането в залата ще става след представяне на зелен сертификат. На входа на НДК ще има пункт за тестване, като бързите антигенни тестове ще се заплащат от делегатите.

/снимки: Светломир Стоянов, Любословие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре