Сега четете
Зверски мерки в центъра на София заради церемонията на Радев (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Зверски мерки в центъра на София заради церемонията на Радев (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Във вихъра на пандемичната, икономическата, енергийната и социалната криза избраните за втори мандат Румен Радев и Илияна Йотова встъпват в длъжност на „Дондуков“ 2 на тържествена церемония. Двамата се заклеха за втори път пред депутатите от 47-о Народно събрание на 19 януари, съобщава сайта News24sfia.eu.

Този път напористата съпруга на Радев – Десислава Радева, остана в ариегарда на събитието в парламента, за разлика от първия, когато вървеше хваната за ръка за новоизбрания президент, а Йотова подтичваше след тях. Същото се случи и на първата церемония по встъпването им в длъжност и въпросната Десислава Радев дори влезе в президенството заедно с тях.

Този път обаче родителката на Радев в политиката, която го издигна за първи мандат, а БСП го избра – Корнелия Нинова, едва ли ще присъства на церемонията, тъй като в същото време провежда заседание на 50-я конгрес на партията си заради поредната си подадена оставка.

Няма да има и посрещане и предаване на мандата, както миналия път от тогавашния президент Росен Плевнелиев и тогавашния вицепрезидент Маргарита Попова, тъй като Радев и Йотова остават в президентството за втори и последен мандат. 

Пръв повторил президентският си мандат беше Георги Първанов.

Зверски мерки блокираха центъра на София преди церемонията, пише сайта News24sofia.eu като се ползва на свои читатели.

Жандармерия и полиция имаше на всеки десет метра – очевидно, за да  пазят държавния глава от любовта на народа, допълва News24sofia.eu.

В официалното си слово Радев припомни началото на първия си мандат и първата си клетва: „Помня лицата на много от вас, очите на хората, които бяха дошли в мразовития януари, за да подкрепят първите стъпки на надеждата за нова България. Първият мандат мина в изтощителна борба. Но вие подновихте пакта на доверие, от който ние с госпожа Йотова черпим сили. Благодарим ви за подкрепата. Пет години призовавах и работех за единение. Упрекнаха ме, че работят за разединяване. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото трябва да се раздели с част от насаденото. Върнахме на хората честните избори, а на парламента – възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. И днес знаем около кои принципи градим единството си – тези за законност, справедливост и сплотеност. Ще отстояваме суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка. Надявам се цялото политическо поколение да го осъзнава. Хората утвърдиха пътя, от нас се иска да го положим„.

Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще чертае пътя ни напред. В началото на изтеклия мандат заявих, че за мен не е важно колко дълго ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. И това ме тотивираше в най-трудните моменти – да не правя компромиси с принципите си. Ще продължа да бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, просперираща, демократична и модерна България. Да живее България!“, заяви още Радев.

След думите му прозвуча химнът на Република България.

Радев и Йотова се отправиха към Паметника на незнайния воин, за да положат венец в памет на загиналите за свободата на отечеството. После двамата се поздравиха и ръкуваха с официалните гости на церемонията. 

/снимки: Васил Димитров, News24sofia.eu

Вижте и

/снимки: Светломир Стоянов, „Любословие“.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре