С кратка историческа ретроспекция към актуалната политическа, дипломатическа и историческа тема започна интервюто на проф. Христо Матанов в Любословие.БГ. Символична – уж се дава ново начало, а същностните въпроси не са засегнати. Така историкът проф. Христо Матанов определи срещата на българския премиер Кирил Петков и македонския му колега Димитър Ковачевски в Скопие.
“Двете страни казаха, че не престъпват червените линии. Това, което за мен е важно – историческата комисия отиде на заден план. Видя се, че тя не може да свърши работа”, изтъкна историкът в студиото на “Любословие.БГ” проф. Христо Матанов.
Според историка, договорката за съкратеното име на Северна Македония на практика означава, че съседката ни се отказва от териториалните си претенции спрямо Пиринска Македония. Доброто нещо от срещата е обаче скрит компромис. “Виждаме, че има и скрита дипломация. Компромисът на Северна Македония е за българското малцинство, а нашият – историческата комисия да отиде на заден план. Да се изтикат напред други въпроси”, обясни проф. Матанов.
По думите му процесът по приемането на Северна Македония заедно с Албания в ЕС ще отнеме “във всеки случай” години.

Линк към видеото: