Сега четете
ИТН предлагат промени в Закона за личната помощ (ВИДЕО)

ИТН предлагат промени в Закона за личната помощ (ВИДЕО)

Парламентарната група на „Има такъв народ“ са внесли в деловодството на Народното събрание предложения за изменения на Закона за личната помощ. Целта – да бъдат удовлетворени исканията на майките на деца с увреждания от „Ситемата ни убива“, които протестират от близо 2 години и половина.

В последните години управлението на ГЕРБ не направи нищо по въпроса. Крайно време е майките на деца с увреждания да получат своето, това, за което от толкова време протестират„, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

В конкретика – промените, предложени от ИТН имали за цел да предотвратят предпоставките за допускане на злоупотреби в социалната система чрез „обвързването на кръга правоимащи с компроментираната ТЕЛК система, нарушаването на правата на хората с увреждания чрез ограничаването на кръга потребители с реална нужда и неефективното определяне на броя часове право на личен асистент.“ А тези предпоставки, посочват от партията на Трифонов, били залегнали в закона, приет от ГЕРБ в началото на 2021 година.

Запазени са част от предложенията, които оптимизират дейността на механизма чрез ограничение на часовете до 12 часа в делничен ден и 8 часа през уикенда за най-нуждаещите се. Предвидените в закона дейности по гарантиране на финансовото обезпечаване на общините за постигане на по-добро качество. Въведени са изменения с цел избягване на дублирането на услуги„, каза Балабанов.

Ако предложенията на ИТН бъдат приети ще се премахнат рестриктивните регламенти и възможностите а злоупотреби, категорични са от партията.

Предвижда се и кандидатстването за лична помощ да става въз основа на ясни правила и оценка.

Вижте и

Видео: www.luboslovie.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре