Сега четете
Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Държавата е блокирана от разследващата дейност на прокуратурата. Всички са зависими от подобни хора, които са безотговорни. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков по време на участието си в ресорната парламентарна комисия.

Той посочи, че е приключен един епизод от сагата „Магистрали“, но и до ден днешен няма отговор от прокуратурата.

Според Рашков няма да бъде лошо да се върнем към нормата, която съществувала в НПК допреди 13-14 години, когато се предвиждала възможност не само прокурора да образува досъдебно производство, но това да може да бъде правено и от разследващ орган.

МВР е едно от най-големите по състав ведомства в страната. По-малко от 50 000 души е съставът на вътрешното ведомство и в последните 10 години този състав е бил постепенно редуциран с различен брой, за да стигне до днешния брой. Има тенденция към намаляване на състава на МВР – намалява се съставът, без да се намалява боеспособността, категоричен бе Рашков. Условията, при които работят полицейските служители, обаче са ужасяващи. Структурата на МВР е променяна във времето, но е доста константна и не е готова за малко по-радикални промени, призна Бойко Рашков, обяснявайки, че това е тежка структура. Има и звена в министерството, които нямат полицейски функции. МВР по съотношение администрация и друг персонал не е на първо място в страната.

Когато възникне въпросът за брой служители на глава от населението, се стига до извода, че в България има голям брой служители, но има структури, които са без полицейски правомощия, посочи Рашков. Той даде за пример Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, която според него трябва да се обособи в самостоятелна агенция и да се въоръжи със съвременна техника.

Друг спорен въпрос, който открои Рашков е този с МВР болница и идеята тя да излезе от структурата на вътрешното ведомството и да премине към Министерство на здравеопазването. Ако промените се направят, значителна част структурата на МВР ще олекне и системата на министерството ще стане по-гъвкава и ще бъде освободена от несвойствените функции, добави министърът. В някои от същинските структури на МВР се налага да бъдат извършени промени. Необходим е анализ и познаване на „кухнята“ на някои от службите, иначе от вън те нямало да бъдат забелязани.

В МВР няма да е цел да се съкращават и уволняват хора.

Рашков е доволен, че Министерство на финансите отделя достатъчно средства за полицейска техника – камери за наблюдение. Сега не можело да има полицай във всяко населено място. Затова МВР имало договорка със сдружението на общините да ползва камери общинска собственост за разследвания. Рашков очаква Комисията по вътрешна ред и обществена сигурност да помогнат на МВР, при положение, че има бивши вътрешни министри и специалисти по национална сигурност.

Вижте и

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се сдърпаха по време на заседанието по въпроса върши ли си МВР работата. Именно това пита лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – въпрос на който Рашков заяви, че вече е отговорил.

Рашков подчерта, че някой трябва да дава пример за спазването на законите. Някой трябва да дава пример за законосъобразно протичане на изборите и да не създава работа на органите на МВР против политическите права на гражданите, заяде се министърът с ДПС.

Нека да не изхвърляме обвинения просто така неудобно и политически. Когато МВР изнася примери за нарушения на НК, тези твърдения са подкрепени с актове на прокуратурата, уточни Рашков.

Карадайъ обаче контрира, че темата за изборите и закононарушенията при тях е друга тема на разговор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре