Сега четете
Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят (ВИДЕО/ОБЗОР)

Девет почивни дни за учениците, засега училищата няма да затварят (ВИДЕО/ОБЗОР)

Все още министърът на образованието Николай Денков не е взел окончателно решение за междусрочната ваканция на учениците, съобщава ИА News24sofi.eu.

Мнението му е обаче тя да бъде по-дълга – напр. почивката за децата да е от 31 януари до 4 февруари. Така на 7 февруари децата ще са на училище, ако няма чувствителен пик на заразените.

Предложението си министърът на образованието ще представи на отрасловия съвет, който ще се проведе в петък.

Към днешна дата данните показват, че 3,6% от учителите са карантинирани, 2,3% от непедагогическия персонал също и 2,58% от учениците са също в карантина.

За Николай Денков продължава да е най-подходящо в пандемията да се прилага регионален период. Няма никаква причина да променяме локалния подход, категоричен бе Николай Денков, който не смята, че към момента има причина да се затварят училища в цялата страна, само защото на някои места има ръст на заразените.

Внимателно се следи какво се случва в другите страни с пандемията и се чува мнението на нашите здравни експерти при вземането на решения за учебния процес.

На брифинг днес Николай Денков представи екипа, приоритета и целите на Министерство на образованието.

Повишаване на качеството и разширяване обхвата на децата в образователната система. Това са основните приоритети на просветния министър акад. Николай Денков. Безплатно включване на всички деца в детските градини от три години и нагоре, е важен акцент в мандата му. Нова програма за извънкласни дейности в сферата на спорта и културата предвижда още МОН. Идеята е училището да е приятно място за игри, забавление и за развитие на творческия потенциал на децата.

От МФ Денков е поискал средства за увеличаване на учителските заплати. От брифинга на министъра стана ясно още, че ще стартира разработка за електронен облак за образователни ресурси. МОН предвижда повече средства за подкрепа на дуалното образование. Една от целите е да върнем привлекателността на професионалното образование, обясни министърът.

Друг приоритет в работата му е повишаване качеството на висшето образование и борба с плагиатството. За целта ще има промени в Закона за висшето образование и в Закона за развитие на академичния състав. С предвидените промени ще се даде възможност всички научни трудове да бъдат проверявани за плагиатство, подчерта акад. Денков.

Вижте и

Стартира и дискусията за обединяване на висшите учебни заведения.

/източник: News24sfia.eu

/видео: Facebook.com/luboslovie

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре