Сега четете
Синдикатите с молба до МОН искат извънредна ваканция за учениците

Синдикатите с молба до МОН искат извънредна ваканция за учениците

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ тази сутрин изпрати по електронен път и внесе в деловодството на Министерството на образованието и науката /МОН/ официалното ни искане за извънредна ваканция на учениците, която да е от 28 януари до 2 февруари, включително. Това съобщи за БТА Диян Стаматов – председател на СРСНПБ, който е и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София, и добави, че се очаква позицията на МОН.

Основният ни аргумент за тази извънредна ваканция е, че всички математици очакват в края на януари да сме в най-високия пик на вълната от COVID-19, организацията на учебния процес става все по-трудна, а заместването на отсъстващите учители е все по-невъзможно, обясни Стаматов. Той добави, че тестването на учениците води до карантинирането на немалка група от ученици и класове, като цялата тази изключително сложна организация изморява всички, които преминават от онлайн в присъствено обучение, а после и в обратното. „Затова смятаме, че една условно казано извънредна ваканция би допринесла за успокояване на цялата тази обстановка, както и ще даде възможност за отпочиване от ситуацията, свързана с COVID-19. Реално нямаме пропуснато време за учене, пропуските, натрупвани в онлайн обучението, вероятно са факт, но пропуски във времето няма. Предложението ни за извънредната ваканция е от 28 януари до 2 февруари, обединили сме се около тези дати, защото са близки до междусрочната ваканция, но точно кои ще са датите образователният министър и екипът на МОН най-добре биха могли да преценят“, заяви Диян Стаматов. Той очаква това решение да бъде взето още през тази седмица.

Според СРСНПБ, след завършването на първия учебен срок, допълнителните дни биха допринесли: за реална почивка на учениците; за нормализиране на трудната ситуация с отсъствието на учителите поради заболяване или карантиниране; за „откъсване“ на всички ученици за седмица от училищната среда и за възможността за нормално започване на втория учебен срок.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре