Сега четете
Театър София с представление Духът на Гогол

Театър София с представление Духът на Гогол

Духът на Гогол  ще се играе на 24 януари от 19 ч. в Театър „София“.

Николай Василиевич Гогол е роден в Украйна и е един от най-значимите писатели на Русия и света. За най-известната му творба се смята романът „Мъртви души“, разглеждан от мнозина като първия модерен руски роман.

Идеята за спектакъла, посветен на жизнения път на писателя, се повява години преди реализирането му. Биляна Петрова, която е и негов автор, се връща към тази идея и решава да я осъществи с помощта на актьора и режисьор Дамян Тенев.

По един ретроспективен и динамичен начин драматургията разкрива историята за живота на големия руски и украински писател Николай Гогол. Чрез отварянето на времеви портали, зрителите пътуват през мислите и преживяванията на главния герой, подплатени от разказите на неговите родители и роднини. Също така, една от основните действащи нишки в спектакъла е гласът на самия Гогол, който засилва въздействието на образа му.

С тази важна роля, макар и зад кулиси, се заема участникът от шестия сезон на музикалното предаване „Гласът на България“ – Тино, станал известен със специфичния си плътен глас.

Сектакълът е изграден както върху текстове на самия Гогол, така и стъпва върху реални факти от писма и документални разкази за живота и смъртта му.

Вижте и

„В един момент за мен стана важно да изследваме гения като човешко същество, а не да се дивим на палитрата му от образи. Започнахме да се ровим за факти от живота на Гогол, само и само да достигнем до тази така пинтересна мистериозна битка с дявола и призива към божественото. Монолитен образ на дявола в историята на литературата изкристализира за първи път именно при Гогол, който го описва подробно в човешки образ и нарича Басаврюк – от бяс и човек в едно“ обяснява Петрова за постановката.

„Духът на Гогол“ е и сценографски дебют на Изабела Манолова. Тя е и авторът на костюмите. В работата по проекта се включват и Цветина Генева, Ивана Топалова и Десислава Латинова – студенти от катедра „Резба“ на Националната художествена академия, с преподавател доц. Роберт Цанев, който и до момента е зам.-ректор на Академията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре