Нов паметник на най-великия футболист в историята на “Левски” – Георги Аспарухов-Гунди, ще бъде открит в най-скоро време. Новината съобщи кметът на столичния район “Слатина” Георги Илиев, на чията територия ще бъде паметникът.

В пост в профила си във “Фейсбук” Илиев съобщи някои подробности – Гунди ще е представен в цял ръст, творбата е дело на скулптора Любомир Григоров и вече е почти завършена. Тя ще бъде разположена в парк “Гео Милев”, близо до къщата на Аспарухов ъгъла на улиците “Детелин Войвода” и “Братя Пешеви”.

“Вече две години работим по проекта за негов паметник в парк “Гео Милев”, възможно най-близо до къщата му. Държахме да е тук. Тук, където са едни от най-красивите изгреви в София. По права линия върви нишката с бюста на Гео Милев – и той вдъхновяващ, но и той неспокоен, търсещ, искрен. И той велик. Не е нужно човек да е футболен фен, левскар или дори да обича футбола, за да е наясно със значимостта на личността на Гунди за нас, българите. Гунди е тази легенда, която все ни липсва. Той създава този мит за добро, успех, вътрешна сила и творческа свобода, който движи, направо тласка една нация да върви напред. Искам, когато сме в парка – спокойни, леки, способни да приемаме добрите послания – да виждаме Гунди и да се сещаме, че всичко е възможно, че човек може да постигне каквото поиска, с воля, работа и добрина”, написа Георги Илиев.

В квартал “Слатина” вече има паметна плоча на Георги Аспарухов. Новият паметник на Гунди ще е вторият негов в цял ръст. Единственият до момента се намира пред стадиона на “Левски”, който носи името именно на големия футболист.