Сега четете
За поредна година Център Амалипе отбелязва празника Василица

За поредна година Център Амалипе отбелязва празника Василица

За поредна година Център Амалипе ще отбележи празника Василица. И макар и тази година условията да са различни и да не можем да направим мащабни събития, няма да пропуснем да припомним колко е важно да градим мостовете по между ни. А посрещането на Ромската нова година е идеален повод за това.

Васильовден, наричан още Банго Васили, се празнува от повечето ромски групи в България по Юлианския календар на 14 януари. Повсеместно е известен като Ромската Нова Година. Особено тържествено празникът се отбелязва в Западна България, докато в Източна България той е по-малко известен.

Традицията при повечето ромски групи е Васильовден да се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди за Банго Васил/Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, който възстановява моста, по който преминават ромите, след като този мост е бил разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми.

Ученици от ОУ „П. Р. Славейков“ село Джулюница гостуваха в Областна администрация Велико Търново по случай Василица и настъпването на ромската Нова година. Децата бяха подготвили възстановка на стари ромски обичаи, които включваха и наричания за здраве и успех. Учениците и техните ръководители изненадаха областния управител с баница с късмети.

Вижте и

Децата сурвакаха за здраве областния управител Людмила Илиева и заместник областните управители Станислав Николов и Габриела Шилкова.  Сурвакарите получиха по традиция торбички с лакомства и плодове.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре