Сега четете
Проблемът с високите цени на сметките за газ може да бъде решен основно чрез подкрепа от държавата. А тя се бави

Проблемът с високите цени на сметките за газ може да бъде решен основно чрез подкрепа от държавата. А тя се бави

Отоплението през настоящата зима на значителна част от хората в България ще се окаже проблемно. А причината за проблемите се корени във високите цени на природния газ и енергийните суровини като цяло.

В момента започнаха да излизат сметките за отопление за месец декември и хората реално усетиха тежестта от поскъпванията на природния газ в Европа. „Защо се случва точно сега и точно след празниците?“ – много хора негодуват и задават този въпрос. И са прави, защото не може цял месец да работи един човек само, за да си плати парното или природния газ. В редакцията на „Любословие“ вече получихме редица сигнали от хора, които се чувстват ужилени от парното или от доставчика на природен газ. А най-сериозните сметки – тези за зимните месеци те първа предстоят.

Малко предистория

За да погледнем адекватно на ситуацията с пазара на природен газ е хубаво да се знае как се движи цената на синьото гориво в последните девет месеца в Европа – посоката е една: рязко нагоре. В началото на април 2021 г. цените на природния газ бяха малко над 15 евро/мвтч на европейските пазари. На 23 декември нивата им достигнаха нечувания максимум от 136,90 евро/мвтч. Това е ДЕВЕТ ПЪТИ увеличение на цената за последните девет месеца. В комбинация с този ръст трябва да си спомним, че България заплатите ни не са особено европейски. Въпреки това природния газ тук през декември струваше малко под 100 лева/мвтч. Това обаче доведе до проблеми за хората, които веднага усетиха колко високи може да станат сметките им за иначе екологичното гориво.

Покрай природния газ поскъпна и електроенергията на свободния пазар. Тя също драстично се увеличи, но там правителството приложи друг механизъм – мораториум върху цените на парното и електроенергията. Този мораториум обаче не включи потребителите на природен газ и сега сметките на тези хора скочиха до небесата.

Самият мораториум като цяло е силно критикуван от енергийните експерти, защото създава допълнителни финансови проблеми за компаниите. Например топлофикациите работят с цените от миналото лято, преди поскъпването. Но покупката на гориво им се фактурира по днешните, високи цени. Така дружествата продават евтино, а купува скъпо, и съвесем скоро са на път да фалират. Дори финансовият министър Асен Василев вече обясни, че столичната Топлофикация е в технически фалит. Дружеството не е виждало печалба няколко години подред, а ситуацията му се влоши драстично тази зима. Заради това и вероятно целия български народ, чрез сметките си за ток, отново ще помага на столичното парно да оцелее.

Сметките на хората

Високите цени за природен газ са факт още от септември, но сега „ножа опира до кокала“. Масово потребителите на природен газ у нас се оплакват че работят само, за да покрият фактурите за горивото. В момента в една къща в Симеоново например сметката за природен газ от 400 лв. през декември миналата година е скочила до над 700 лв. сега. В Стара Загора също хората получават шокиращи сметки за природен газ, в пъти по-високи от предни години.

Проблемът е, че това няма да е пикът на сметките, обясняват специалисти. За м. януари КЕВР определи скок в цената на синьото гориво с нови 30%. Това означава скок в сметките на потребителите с нови 25-30 на сто и то без промяна на консумацията на газ. Ако обаче времето застудее, както обикновено се случва през януари, и консумацията на газ ще се вдигне. Така излиза, че сметките през февруари ще са още по-отчайващо високи. Освен ако правителството не подпомогне потребителите на природен газ.

Към момента са дадени заявки, че такава помощ ще има, но никой не е дал конкретни разчети какво и как да се случи. Вариантите са няколко – от намаляване на ДДС, разсрочване на сметките през зимните месеци, или директна дотация от страна на държавата към засегнатите потребители (както е по примера с парното в София). Тези варианти трябва да бъдат обсъдени и с газоразпределителните дружества в района и да бъдат адекватно обяснени на хората. Важно е и помощта да бъде реално усетена от потребителите, иначе просто всички ще негодуват. А след протести заради високите цени, преди десетина години си замина едно правителство.

Вижте и

Ефектите от мораториума обаче ще застигнат всички като бумеранг, вероятно още през април. Тогава ще трябва да се увеличат значително цените и на електроенергията. Всичко това опредопределя нелеките месеци за работа както на управляващите, така и на Комисията за енергийно и водно регулиране. В този хор ще пеят и политиците, които с някои свои популистки идеи може и да изкарат хората на протести.

Автор: Георги Велев

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре