Сега четете
Иван Иванов: Очаквам писмо от ЕК с коментар за действията на премиера спрямо КЕВР

Иван Иванов: Очаквам писмо от ЕК с коментар за действията на премиера спрямо КЕВР

Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две нещо – или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. … Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика„.

Това заяви пред БНР доц. Иван Иванов, председател на КЕВР, и добави:

Българското общество заслужава компетентно управление. Нулева толерантност към некомпетентността!“.

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост:

Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад„.

По думите му „не може премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата„:

Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета„.

Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията:

От две години насам, след подписване на анекс 13 между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, всеки месец цената на газа се актуализира – в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна„.

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася тежка вреда.

„Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. … Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда „Сигурност на енергийната система“ и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%.

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%.

Вижте и

Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.

Иванов прогнозира, че правителството ще осигури подпомагане на „Топлофикация-София“, „за да не се предизвика взрив на народно недоволство„.

Доц. Иванов съобщи, че утре с министър Гроздан Караджов и ВиК холдинга ще проведат среща заради високата цена на електроенергията, за да намерят решение как ВиК операторите да продължат да предоставят услугата.

Председателят на КЕВР изказа очакване в края на януари да бъде избран неговият заместник на поста, тъй като той продължава да изпълнява задълженията си въпреки изтеклия му мандат.

Нека премиерът и управляващите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, за да разберат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката„.

/Снимка: БГНЕС / Google

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре