Бойко Ноев: Петков да отиде в Скопие с послание – една думичка в Конституцията и 5-те точки

Нищо не налага България да прави отстъпки в този момент. Топката е в полето на Северна Македония. Те са на една думичка разстояние от нашето съгласие. … В Република Северна Македония е забранено да си българин. Това е най-краткото описание на проблема между нашите две страни„.

Това коментира пред БНР бившият министър на отбраната и дипломат Бойко Ноев.

Според него в РСМ вече десетилетия тече процес на дебългаризация.

Не се прави магистрала, жп, дигитална свързаност, защото някои кръгове в Скопие продължават да считат, че откъсвайки България от РСМ, българизацията ще бъде приключена окончателно. … Премиерът не трябва да търси причините за това защо няма самолетна линия София-Скопие, като отиде там, а трябва на 18 януари да отиде в Скопие с ясно разбиране за тези причини„.

По думите на Ноев няма как да се надгради политическа позиция с работна бизнес група:

Защото българският бизнес не е допускан в РСМ, за разлика от сръбския, гръцкия и албанския бизнес. … Премиерът Кирил Петков да отиде в Скопие с ясно послание, че два въпроса останаха. Една думичка в Конституцията на Северна Македония и съгласие по петте точки. България иска българите в РСМ да бъдат включени наравно с останалите части от народи – има изброени 7 народностни групи, а ги няма само българите. Ние искаме българите да бъдат добавени в Конституцията на РСМ„.

Ноев отправи апел към премиера Петков да бъде внимателен с темата РСМ, защото тя е хлъзгава.

Вижте и

Ако КСНС излезе със съвместно заключение и препоръки – значи нещата вървят в правилната посока, ако това не се случи – значи България има проблем„, коментира Ноев.

/Снимка: БГНЕС / Google

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре