Проверка на пътя след смъртоносната катастрофа край Нова Загора. При сблъсък между камион и автобус с работници вчера един човек загина, а шестима бяха ранени.

Експертите от европейския център по транспортни политики са направили оглед на мястото на катастрофата.

По думите на Красимир Георгиев, първоначалните данни сочат, че състоянието на пътната настилка и пътните принадлежности и маркировка не е никак добро, то дори не е приемливо.

„Отново установяваме случай, в който АПИ като стопанин на пътя явно не си е свършила работата. Установихме, че пътната маркировка няма необходимата светлоотразителност – тя е избледняла и се нуждае от освежаване. Отводняването е под всякаква критика, на доста места пътната настилка е за подмяна, има и пропадане на много участъци от пътя“, обясни той пред бТВ.  

Красимир Георгиев посочи още, че липсва ограничителна линия на платното, която особено в условията на мъгла, очертава площта, в която трябва д се осъществява движението.

„В този случай, ако се придържам плътно към осевата линия  този отсреща също, може нежелано да се срещнем, може да се заблудим и дало това е средата или края на пътя. Така че недопустимо е да няма ограничителни линии“, смята експертът.

Според него самото поставяне на маркировката също не е адекватно.