Сега четете
Кадри от мъжкото хоро в гр. Сопот Снимки: Костадин Петков

Кадри от мъжкото хоро в гр. Сопот Снимки: Костадин Петков

Въпреки пандемията в Калофер се проведе прочутото мъжко „ледено хоро“.

Минути преди 8.00 ч., близо стотина мъже и тази година изпълниха ритуала във водите на река Тунджа, докато пееха песента „Залюбила е Василка…“ под звуците на тъпани и гайди. Преди това отец Димитри хвърли кръста в реката.

Разликата тази година е, че доста по-малко са зрителите на хорото, което по традиция се изви до Черковния мост. Не всички от зрителите и участниците обаче носеха предпазни маски и спазваха дистанция.

Кметът на Калофер Румен Стоянов, който обикновено води хорото, тази година го наблюдава отстрани, за да даде, по думите му, личен пример да няма струпване на много хора.

По традиция участниците в леденото хоро предадоха кръста на най-малкия участник. Тази година това е Християн Рашков, на 5 години и половина, влязъл в реката на раменете на баща си.

Повече за атмосферата от „леденото хоро“ в Калофер чуйте от репортажа на Димитър Владимиров. 

Вижте и

В Сопот тази година няма да се проведат традиционният богоявленски ритуал и мъжко хоро в Манастирска река. Проявите се отменят заради противоепидемичните мерки, обясни кметът Деян Дойнов. „Нека вярата не отслабва, нека надеждата не угасва. Малката промяна в обичаите ни, която се налага от независими обстоятелства, не бива да поражда у нас съмнение. Вярата е в душите ни“, призова кметът на Сопот.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре