Депутатите се събират след кратката си коледна ваканция. В началото на зимната сесия на Народното събрание парламентарните групи ще обявят в декларации приоритетите си за новия политически сезон.

Народното събрание открива новия си политически сезон, в който ключово ще бъде приемането на държавния бюджет за 2022 година. Прогнозата на управляващите е това да се случи до края на месец февруари.

В първия работен ден за новата година представители на парламентарните групи ще очертаят в декларации водещите си политически заявки и законодателни инициативи.

Започва и работата на постоянните парламентарни комисии.

Днес в пленарната зала депутатите ще дебатират проекта на решение, внесен от „Демократична България“, в който се предвижда достъпът до сградата на Народното събрание за народните представители, служителите и представителите на медиите да става със зелен сертификат или с бърз антигенен тест, който да се прави на входа на сградата. Предлага се тестовете да са безплатни и да се покриват от бюджета на парламента.

В дневния ден е включено и гласуване на решението на „Възраждане“ за създаване на временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за въведените в страната противоепидемични мерки срещу Covid-19.

В седмичната програма на новата пленарна сесия се предвижда изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков като точка първа за четвъртък, а в петък ще се проведе блиц контрол и редовен парламентарен контрол. Съгласно новия правилник на 47-ото НС блиц контролът на премиера и неговите заместници ще се провежда всеки първи петък на месеца от 9 ч.

В правната комисия днес депутатите ще зададат актуални въпроси към съдебния министър Надежда Йорданова.

В комисията за електронното управление визията си за неговото развитие ще представи ресорният министър Божидар Божанов.