Сега четете
Омбудсманът поиска от НОИ да информира служебно за новите пенсии

Омбудсманът поиска от НОИ да информира служебно за новите пенсии

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до управителя на НОИ Ивайло Иванов, в която настоява пенсионерите да получат служебно разпорежданията, в които са посочени преизчислените им пенсии, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

„Все повече граждани се обръщат с въпроси относно възможността да получат своевременно информация за новия размер на пенсиите им, след тяхното преизчисляване от 25 декември 2021 г. Те изразяват притеснение от невъзможността да получат своевременно информация и при несъгласие или съмнение за допусната грешка, да могат да обжалват административният акт, с който се извършва това преизчисление. Притеснението е породено и от практиката на Националния осигурителен институт (НОИ) да не изпращат разпорежданията, с които служебно се преизчисляват пенсиите на техните адресати, като тези разпореждания могат да бъдат предоставяни само след изричното им поискване“, пише Диана Ковачева.

Предвид решението на законодателя за служебно преизчисляване на размера на всички пенсии от 25 декември 2021 г., тя смята, че трябва да се разгледа възможността разпорежданията, с които ще бъде удостоверен новият размер на пенсиите, да бъдат изпратени по съответния законов ред на всички пенсионери. Още повече, че самите разпореждания, освен с уведомителен характер, са и годни за обжалване административни актове.

Общественият защитник предупреждава също, че не бива да се допуска ситуация, в която възрастните хора, включително и тези с влошено здравословно състояние, да бъдат поставяни в условия, в които да застрашат още повече здравето си, отивайки до офисите на НОИ, особено в момент на увеличаващите се случаи на COVID-19 и в разгара на четвъртата вълна на епидемията, за да подадат своите искания за получаване на разпорежданията, с които е преизчислена пенсията им.

Вижте и

„В тази връзка, с цел предотвратяване струпването на множество хора пред офисите на НОИ, а и за намаляване на административната тежест за гражданите, препоръчвам да бъде обмислена възможност за служебно изпращане на изготвените от длъжностните лица на НОИ разпореждания на всички пенсионери„, пише още омбудсманът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре