Сега четете
ОЛИГАРХИЯТА И НУЛЕВАТА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ КОРУПЦИЯТА

ОЛИГАРХИЯТА И НУЛЕВАТА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ КОРУПЦИЯТА

Понятието олигархия се образува от гръцките думи „малко“ и „управление“. Като форма на управление олигархията позволява малка обществена група да окупира високи политически постове, чрез което увеличава своето богатство и привилегии. Властващият елит на олигархията, настанен на върха на политическата пирамида, се нарича „плутокрация“ – синтез от гръцките думи за „богатство“ и „управление“. Плутон е бог на подземния свят и на земните недра, където са находищата на скъпоценните метали. Плутон е аналог на бог Хадес от гръцката митология, наричан още Аид – „богатия“.

Богаташите навсякъде възприемат себе си като аристократи. В очите на олигарсите, гражданите са плебеи, простолюдие. Най кратката дефиниция за светоусещането на олигархията за нейната изключителност принадлежи на Милован Джилас: „Човек без паре е лайно. Лайно со паре е личнаст.“. В България социолози и анализатори разделят съвременното общество на „елит“ и „народ“. По средата няма средна класа, има чиновници и клиенти на властта.

Пряката демокрация ражда олигархията. Съществува клише, че Гърция е родина на демокрацията. Няма такова нещо. Родина на пряката демокрация е Атина. Друга част от Гърция е Спарта, която е монархия. Демокрация е форма на пряко управление на „народа“, което е събирателно понятие за всички пълнолетни мъже, носещи военна повинност, притежаващи недвижимо имущество (къща, земя) и движимо имущество (каруца, коне, стопански животни и птици, роби и жена), и упражняващи полезен занаят, т.е. били грамотни и образовани. Всички изброени условия за пълноценно участие в прякото управление на Атина се събират в понятието ценз. Цензът едновременно е изискване за заемане на някаква длъжност и условие, което ограничава участието на дадено лице в нещо или използването на някои права.

Бъдещите олигарси били чужденци, главно освободени роби, натрупали богатство от внос-износ и обмен на пари (сарафлък). Тези богати освободени роби искали статут на атински граждани. В Спарта идеята да се въоръжават роби се премирала със свободен летеж от висока скала. В Атина богатите чужденци щедро подпомагали отбраната и урбанизацията на града. Плащали строежа на галери, въоръжавали ги и издържали екипажите, плащали на каменоделци да строят Акропола и пристанището, осигурявали щедра диета на атинските граждани. Все материални неща, видими и осезаеми. „Диета“ се нарича месото и виното, което атинските граждани получавали даром за да се подкрепят докато слушат отчетите на властта на площада. Може би оттам идва изразът „Рикията стои по-високо от политиката“.

Днес такива мъже – самодеятелни, образовани, имотни и семейни, се наричат „отговорни граждани“. Съвременен пример за пряко участие в управлението на държавата на въоръжените отговорни граждани е Швейцария. Още през 1530 г. Макиавели посочва, че най-стария бизнес на швейцарците е износът на войници. Дори по онова време никой европейски владетел не помислял да покори обединените алпийски кантони, защото охраната на всички короновани глави се осигурявала от швейцарски гвардейци. Износът на войници швейцарците взели от французите. От германците швейцарците взели фортификацията и поддържането на военновременни запаси. От италианците придобили изкуството на търговията и банкерството. Днес цял свят се възхищава на легендарната работоспособност и професионализъм на швейцарците. Действието на имуществен, образователен, възрастов и ценз за отседналост успешно ограничават възпроизводството на партийни назначения в Швейцария. В Швейцария политическите партии не функционират като бюра по труда.

В България, обратно, управлява партийната олигархия от чиновници и клиенти на властта. Плутократите в парламента водят истинска война срещу училищното образование, професионализма и полезното ограничаване на хипотетични „рождени“ права на мангалите, клошарите, наркоманите, анално отворените навирили трътки, и всякакви отрепки, до един платени гласове при избори. Полезното редуциране на електората с въвеждането на цензове е смърт за корумпетата във властта.

До голяма степен твърдият и мекият електорат, жаден за милувки от олигархията, се състои от хора с промити ОФ мозъци. ОФ означава Отечествен фронт с последен вожд т.нар. „човек-парламент“ Гиньо Ганев. При соца БКП поддържаше „политически плурализъм“ чрез ПП (постоянното присъствие) на „земеделската“ партия БЗНС и ОФ, в който членуваха т.нар. „безпартийните комунисти“. Изумително, но и тогава начело с Гиньо Ганев. През 70-те и 80-те години на миналия век на избори ОФетата тръгваха с хора и ръченици още преди да са отворили избирателните секции. Блъскаха по вратите на съседите си в 6.30 часа сутринта за да постигнат най-късно до 8.30 часа 100% избирателна активност. Днес същите „безпартийни комунисти“ обясняват, че е „задължително да се гласува“, че „който не гласува няма право на мнение“, че те са „суверена“. „Суверен“ на върба! Автентичният суверен е еманципиран от властта и иска въвеждане на цензове.

Какво да е качеството на депутатите, избирани от наркомани, мангали, клошари, джендъри и ОФета? Реално 2/3 от електората не гласува, включително и за ПП. Хайде „парламента“ да въведе имуществен, образователен, възрастов и ценз за отседналост. Но тава не е достатъчно за налагане на нулева търпимост към корупцията. Необходимо е участието в избори да се плаща от избирателя. 50 лева миза. Така партийните централи ще трябва да плащат и на твърдият си електорат. Да се въведе задължително машинно гласууване – неграмотниците да не гласуват. Да се въведе ограничение навършилият години за пенсия да не може да участва в парламентарни избори. Ама той я „разбирал политиката“. Да, ама е хрантутник. Пенсионните фондове отдавна са кухи. Когато олигархията върне откраднатите пари, достойните пенсионери да гласуват за парламент. Аз също съм пенсионер.

Вижте и

Чиновниците и клиентите на властта са абсолютно некомпетентни. Мислещите хора са убедени, че от 10 години България е управлявана от партийни „калинки“. Ще дам примери от последните 2 – 3 месеца. Падна първият мокър сняг в София, партийно назначената кметица Фандъкова рапортува в медиите още в 8.00 часа сутринта, че в готовност са 178 почистващи машини. Контактната мрежа на наземния електротранспорт вече беше извън строя, трамваи и тролеи блокираха, рейсовете боксуваха, и вертикалната канализация, за кой ли път, се задръсти. На следващата сутрин заледените коловози по улиците замръзнаха и те се превърнаха в офроуд трасета. Но кметицата бодро заяви, че инспектората тръгва по проверки и ще глобява. Друг пример – падна очакван дъжд, прогнозиран от синоптиците заради влошаване на времето в съседна Гърция, и пороя удави градове и села в Смолянска област. Оказаха се виновни несвястни партийни назначения, които източват държавните структури като прехвърлят техните функции към местни партийни фирми. Наказани няма. Справка – съдът в Харманли дал ход на делото за наводняването на село Бисер преди 10 години.

За последните 10 години партийната олигархия в България се обособи като парламентарна, общинска, министерска и профсъюзна плутокрация, университетска, болнична, медицинска, училищна, стопанска и местна власт. Сигурно пропускам някое влиятелно олигархично обединение. А, да: съдебна, прокурорска, полицейска, армейска, хотелиерска и спортна олигархия. Всички видови олигарси с властови функции говорят с четири задължителни фрази – законът ни позволява; не съм слънце да огрея навсякъде; ще налагаме наказания; и особено гадното твърдение „това е единственото решение“. На немски окончателно решение е „ендльозунг“. „Ендльозунг“ е политиката на Хитлер за унищожаване на всички непълноценни раси в Райха (държавата). По официални данни през последните 10 години българските граждани са се стопили с 1 600 000 човека. Кои партии управляваха България през последните 10 години? Партиен „ендлозунг“ по закон и с любов към мангалите, клошарите, наркоманите, анално отворените навирили трътки, и всякакви отрепки, до един купени гласове. Нулева толерантност към корупцията означава да се прекрати изтребването на българите. Цензовете много ще помогнат и още нещо …

Плутон е бог на подземния свят. Характерно за олигархичната власт е, че винаги поддържа резерв от мутри и лумпени (глупаци), готови да скочат в нейна защита. Другото характерно е, че не всички плутократи са еднакво богати. Някои от тях се пъчат като малки цицки от парламентарната трибуна с надеждата да се налеят.

Пламен Стануков

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре