Сега четете
Еконт връща на държавата над 13 милиона лева

Еконт връща на държавата над 13 милиона лева

Еконт“ ще изплати доброволно над 13 млн. лв. на НАП, въпреки че компанията е спечелила дело на първа инстанция по този казус, съобщават от „Еконт“.

Повече от година продължава съдебната битка по въпроса дали „Еконт“ да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. , разказват от компанията.

Междувременно от НАП отправиха предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от „Еконт“ за периода от 2016 до 2019 г. Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.

Съдът се произнесе в полза на „Еконт“ на първа инстанция. Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода е в размер на 3 800 000 лв. Тази сума беше депозирана още през 2020 г. и бе заведено съдебно дело

Компанията е спечелила делото на първа инстанция. Основните аргументи на съда бяха, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство.

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче „Еконт“ получи нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията реши да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от „Еконт“, ще надхвърли 13 000 000 лв.

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични.

Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията.

Вижте и

От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл „Еконт“ реши да поеме изцяло изплащането на сумите.

„Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм“, сподели като свой личен мотив Николай Събев, основател на компанията „Еконт“

Снимка: Булфото

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре