Промяната е вече в ход и това е вече втори преход, след този от планова към пазарна икономика„, посочи в „Преди всички“ Калоян Буковски, ръководител на проекти за прогнозни модели и оценка на кредитен риск, създател на платформата “Българи от ново време“.

Сега е задължително да се работи за ускорено икономическо развитие, което да превърне България в една развита икономика. Това ново правителство трябва да има по-добра публична комуникация. Например тези 75 лв. за пенсионерите, които се ваксинират, това не беше добре обяснено сред обществото„, смята Буковски.

По думите му наложените мораториуми за горивата и за мобилните оператори не са добри решения:

Това ме връща към едни зловещи спомени от Виденовата зима, инфлацията расте сериозно и тези стъпки бяха централно планови, с които да спечелят време, докато тактическото решение с мораториума се превърне в стратегическо. Въпросът е, че трябва да има една гаранция, че ще има дългосрочни икономически решения. С тези два мораториума сега се създаде вредно и лошото впечатление в обществото и бизнеса, че държавата може да налага мораториуми на всичко. Това е доста вредно за пазар