Сега четете
Психолози дадоха съвети как самотните хора да празнуват Нова година

Психолози дадоха съвети как самотните хора да празнуват Нова година

Самотните хора в навечерието на Нова година трябва да изпълняват желанията си и да се вслушват в себе си. Такива съвети за посрещането на новогодишния празник даде Елена Разумова, старши преподавател в катедрата по психотерапия и психологическо консултиране в Московския институт по психоанализа.

„Важно е да сте във връзка със себе си и да сте честни със себе си. Основното правило е да не се насилвате и да не правите това, което не е в унисон с вас сега. Трябва да се вслушаш в себе си и да разбереш какво искаш в тази новогодишна нощ. Може би този отговор на въпроса ще ви изненада, може и да ви зарадва“, предложи специалистката.

Тя обясни, че щом се вслушва в себе си, човек ще може да разбере какво наистина иска на този празник. Някой може да се почувства уморен и да си легне рано, някой, напротив, може да поиска нещо необичайно за празника, например да отиде на парти в йога център, а някой просто иска да се разходи.
Основната препоръка на Разумова е да вземете авторството над живота си в свои ръце и сами да организирате празник за себе си.

Тя отбеляза, че хората често търсят положителни емоции от помощта на другите. „Понякога отиват в дом за сираци или старчески дом и организират там събития. Това е много ефективен начин да се прехвърлите от зациклянето върху себе си и своето страдание към това, което можете да дадете на света“, твърди психоложката, цитирана от руски медии.

Вижте и

На свой ред консултантът Иля Шабшин в Психологическия център на Волхонка подчерта, че тези, които са останали сами за празниците, трябва да се вслушват в себе си, а не да следват никакви тенденции. „Трябва да се радваме, че аз съм този, който може да вземе решението, което ме устройва. Не е трагедия, че няма да има някакъв ритуал, това са все шаблони. Мога да направя избор, който ми подхожда “, обясни Шабшин.

По-рано клиничният психолог доц. Алексей Мелехин разказа как да се справим със синдрома на новогодишната тревожност, който възниква при опита ни да подредим плановете и да изпълним всички задачи за празника. Кандидатът на психологическите науки препоръча „забавяне“ и на първо място да се определят петте най-важни неща, които трябва да се направят преди Нова година.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре