Сега четете
Папа Франциск напомни в коледното си послание за „забравените огромни трагедии”

Папа Франциск напомни в коледното си послание за „забравените огромни трагедии”

Папа Франциск напомни днес в коледното си послание за „забравените огромни трагедии“, които се разиграват в разкъсваните от конфликти Сирия и Йемен, довели до появата на „множество жертви и безброй бежанци“, предаде Франс прес.

„Чуваме детски викове, надавани от Йемен, където от години се развива тихомълком една ужасна трагедия, забравена от всички, и убива хора всеки ден“, заяви папата на площад „Свети Петър“ в Рим по време на традиционно правения от него преглед на конфликтите на планетата, следван от благословията „Урби ет орби“ („Към града и към света“).
Франциск призова към „диалог“, „за да не бъдат оставени да се разпространят метастазите на един гангренозен конфликт“ в Украйна, където напрежението с проруските сепаратисти вдъхва опасения от военна ескалация.

„Бъди светлина и подкрепа за онези, които вярват и действат, дори срещу течението, в полза на срещите и диалога, и не оставяй метастазите на един гангренозен конфликт да се разпространят в Украйна“, заяви папата в посланието си.

Папата, който е аржентинец, обстойно се спря на бушуващите по Земята конфликти, включително тези в Афганистан, Ирак, Мианма, Етиопия, Судан и Сахел. На днешната вече втора Коледа от появата на COVID-19 той обрисува също така икономическите и социалните последици от здравната криза.

Вижте и

„Все още виждаме много конфликти, кризи и противоречия, които сякаш никога няма да свършат, и ние почти не ги забелязваме вече – толкова сме свикнали с тях, че има риск да не чуем изпълнения с болка и безнадеждност вик на тъй много наши братя и сестри“, предупреди Франциск.

Великият понтифик призова към диалог и борба със съблазънта „да се затвориш в себе си“. Пандемията подлага на тежко изпитание способността ни да поддържаме социални контакти; засилва се тенденцията хората да се затварят в себе си, включително на международно равнище – единствено пътищата на диалога наистина водят към решаване на конфликтите“, изтъкна Франциск.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре