Откъде идва наименование на Коледа на английски? Откога датира традицията за изпращане на коледни картички? В кои пиеси на Шекспир се споменава Коледа? Какво вещае целувката под имела? Виждат ли елените “невидимото” и могат ли да летят?

Ето някои интересни факти за Коледа, които може би не знаете:

– Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 г. след Христа. Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март, пише БТА.

– Наименованието Коледа (на англ. Christmas) произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г.

– Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул. Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли. В действителност поздравителните картички за Рождество Христово започват да се наричат коледни едва през 1883 г.

– Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг – от 1858 г.

– Първата излъчена от Космоса песен е Jingle Bells – на 16 декември 1965 г. В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

Интересни факти за имела
– Имелът е един от символите на предстоящия празник Коледа. Клонката служи не само за украса – целувките под нея вещаят щастлива година, хармония и здраве.

– По света има около 1300 вида имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени.

– Растението е паразит – то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни вещества.

– Въпреки паразитното си съществуване, имелът е важна част от екосистемата, тъй като на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко вида птици, пеперуди и пчели.

– Според поверието всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от лош късмет.

– Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, поради което не е препоръчително да се поглъщат.

Интересни факти за елените– Ел
ените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото.

– В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. “Нейчър клаймит чейндж” за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но са близки братовчеди.

– Единствени сред над 45 вида елени женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските – по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

– Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

– Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния, от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 км.

– Изследователи от Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

– Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22% мазнини и 10% протеини. За сравнение – кравето мляко съдържа само между 3 и 4% мазнини.

Интересни факти за основни продукти на коледната трапеза
На коледния ден пуйката заема видно място на много трапези. Преди да стане традиционно блюдо на Коледа във Великобритания, например, мястото ѝ е било заемано от гъската. Друг популярен продукт на празничната маса е брюкселското зеле.

Пуйка
Специфичният крякащ звук издават само пуяците. Проучване, публикувано през 1997 г., показва, че пуйките предпочитат мъжки екземпляри с по-дълги кожени придатъци на шията. Половата принадлежност на пуйките издават техните изпражнения – тези на мъжките са спираловидни, а на женските – във формата на буквата J. Пуйките са внесени във Великобритания през 1526 г. от пътешественика Уилям Стрикланд. Всяка година на Коледа в страната се изяждат около 10 милиона пуйки.

Гъска
Преди пуйките да заемат мястото им, гъските са били традиционното коледно блюдо във Великобритания, по-специално сред бедните. Ако “отърват” трапезата, гъските могат да доживеят до 25 години.

Брюкселско зеле
Брюкселското зеле се отглежда в Белгия от XIII век, откъдето идва и наименованието му, въпреки че зеленчукът е бил познат и на древните римляни. Древните китайци са препоръчвали брюкселско зеле като лек за стомашни проблеми. Първенец по консумация на брюкселско зеле на глава от населението е Великобритания. Насажденията със зеленчука в страната се равняват на площта на над 3200 футболни игрища.

През 2014 г. британецът Стюарт Кетъл изкачва връх Сноудън, бутайки брюкселско зеле с носа си за благотворителна кауза. Начинанието му продължава четири дни и 22 часа. За това време Кетъл използва 20 “зелчета”.

Рекордът за най-много изядени “зелчета” за една минута – 31, с помощта на коктейлна клечка, е поставен през 2008 г. от Линус Урбанек (Швеция).