Сега четете
Едва ли знаехте тези интересни факти за Коледа

Едва ли знаехте тези интересни факти за Коледа

Откъде идва наименование на Коледа на английски? Откога датира традицията за изпращане на коледни картички? В кои пиеси на Шекспир се споменава Коледа? Какво вещае целувката под имела? Виждат ли елените „невидимото“ и могат ли да летят?

Ето някои интересни факти за Коледа, които може би не знаете:

– Най-ранното споменаване на 25 декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 г. след Христа. Остава загадка защо е избрана точно тази дата. Някои смятат, че тя е продължение на древноримските Сатурналии – езически празници в чест на бог Сатурн, които започвали след прибирането на реколтата по време на зимното слънцестоене. Според други датата обозначава деветте месеца след Благовещение на 25 март, пише БТА.

– Наименованието Коледа (на англ. Christmas) произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г.

– Началото на традицията за изпращане на коледни картички е поставено през 1843 г. от британеца сър Хенри Коул. Първата коледна картичка на Коул е създадена от художника Джон Калкот Хорсли. В действителност поздравителните картички за Рождество Христово започват да се наричат коледни едва през 1883 г.

– Най-ранната справка на английски език за коледно дърво датира от 1835 г., а за коледен пудинг – от 1858 г.

– Първата излъчена от Космоса песен е Jingle Bells – на 16 декември 1965 г. В действителност популярната по Коледа песен първоначално е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.

Интересни факти за имела
– Имелът е един от символите на предстоящия празник Коледа. Клонката служи не само за украса – целувките под нея вещаят щастлива година, хармония и здраве.

– По света има около 1300 вида имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени.

– Растението е паразит – то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни вещества.

– Въпреки паразитното си съществуване, имелът е важна част от екосистемата, тъй като на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко вида птици, пеперуди и пчели.

– Според поверието всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от лош късмет.

– Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, поради което не е препоръчително да се поглъщат.

Интересни факти за елените– Ел
ените са известни като неизменни помощници на Дядо Коледа при разнасянето на подаръци. В действителност тези животни не могат да летят, но за сметка на това са отлични плувци и виждат невидимото.

– В Северна Америка северните елени често са наричани карибу, но специалистите са на различно мнение относно видовата им принадлежност. Генетична карта, публикувана в сп. „Нейчър клаймит чейндж“ за видовете Rangifer tarandus, включващи северните елени и карибу, разкрива миграционните модели на тези бозайници за последните 21 000 години. Оказва се, че те са различни животни, но са близки братовчеди.

– Единствени сред над 45 вида елени женските на северния елен също имат рога. Мъжките хвърлят рогата си в началото на зимата, а женските – по-късно. Това означава, че Дядо Коледа разчита на дамски впряг.

– Северните елени сменят рогата си всяка година. Старите рога обаче не се превръщат просто в отпадък, а в лакомство за гризачи и други животни заради изобилието от калций и минерали.

– Не всички северни елени мигрират, но тези, които го правят, пътуват на по-големи разстояния, от което и да е друго сухоземно животно. Някои северноамерикански елени изминават годишно близо 5000 км.

Вижте и

– Изследователи от Лондон са установили, че северните елени са единствените бозайници, които виждат ултравиолетовата светлина. Тази тяхна способност подобрява видимостта им в ослепителната арктическа светлина.

– Еленското мляко е сред най-богатите и хранителните, произвеждано от който и да е бозайник на Земята. То съдържа внушителните 22% мазнини и 10% протеини. За сравнение – кравето мляко съдържа само между 3 и 4% мазнини.

Интересни факти за основни продукти на коледната трапеза
На коледния ден пуйката заема видно място на много трапези. Преди да стане традиционно блюдо на Коледа във Великобритания, например, мястото ѝ е било заемано от гъската. Друг популярен продукт на празничната маса е брюкселското зеле.

Пуйка
Специфичният крякащ звук издават само пуяците. Проучване, публикувано през 1997 г., показва, че пуйките предпочитат мъжки екземпляри с по-дълги кожени придатъци на шията. Половата принадлежност на пуйките издават техните изпражнения – тези на мъжките са спираловидни, а на женските – във формата на буквата J. Пуйките са внесени във Великобритания през 1526 г. от пътешественика Уилям Стрикланд. Всяка година на Коледа в страната се изяждат около 10 милиона пуйки.

Гъска
Преди пуйките да заемат мястото им, гъските са били традиционното коледно блюдо във Великобритания, по-специално сред бедните. Ако „отърват“ трапезата, гъските могат да доживеят до 25 години.

Брюкселско зеле
Брюкселското зеле се отглежда в Белгия от XIII век, откъдето идва и наименованието му, въпреки че зеленчукът е бил познат и на древните римляни. Древните китайци са препоръчвали брюкселско зеле като лек за стомашни проблеми. Първенец по консумация на брюкселско зеле на глава от населението е Великобритания. Насажденията със зеленчука в страната се равняват на площта на над 3200 футболни игрища.

През 2014 г. британецът Стюарт Кетъл изкачва връх Сноудън, бутайки брюкселско зеле с носа си за благотворителна кауза. Начинанието му продължава четири дни и 22 часа. За това време Кетъл използва 20 „зелчета“.

Рекордът за най-много изядени „зелчета“ за една минута – 31, с помощта на коктейлна клечка, е поставен през 2008 г. от Линус Урбанек (Швеция).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре