На 23 декември се навършват 81 години от рождението на легендарния български поп изпълнител и композитор Емил Димитров – почетен гражданин на Плевен. Това съобщи за БТА Десислава Близнашка, уредник в отдел “Нова и най-нова история” при Регионалния исторически музей в родния му град Плевен.

Експонирани са снимки, вещи и документи, свързани с личния и творческия път на певеца, който е единственият български изпълнител удостоен със “Златен лавров венец” на Френската академия на изкуствата.

Музеят притежава малка, но много ценна колекция за певеца, която привлича посетители от близо и далеч, допълни тя. Уникалната експозиция е предоставена през ноември 2010 г. от сина на популярния творец, уточни Близнашка.

Експонирани са снимки, вещи и документи, свързани с личния и творческия път на певеца. Фотоси показват близките отношения на българския музикант с прочути изпълнители от световна величина като Шарл Азнавур, Адриано Челентано, Патриция Карли и други. Има снимки, които са свидетелство за приятелството му с Лили Иванова, Богдана Карадочева, Янка Рупкина.

Посетителите се спират пред съхранените за днешните и идни поколения високи отличия на изпълнителя, подчерта Близнашка.

Емил Димитров е единственият български изпълнител удостоен през 1990 г. със “Златен лавров венец” на Френската академия на изкуствата, отбеляза тя. В постоянната експозиция е и наградата му “Златен Орфей”, присъдена за цялостно творчество. Запазен е неговият орден “Стара планина”, първа степен.

Емил Димитров е член на Съюза на френските композитори, в репертоара си има над 400 композиции, 280 от които са авторски, над 30 издадени албума и 50 милиона продадени плочи по целия свят. През годините той е определян от международната преса като “Франк Синатра от Изток”, припомни Десислава Близнашка.