Трите  оператора в България – А1  “Теленор”,Виваком”  увеличават  повишаване на месечните такси от следващата година, като за причина те посочват инфлацията в страната.

През последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че нашите разходи се увеличават, докато в същото време цените ни останаха без промяна през 2020 година, а мрежата ни регистрира все по-голямо натоварване”, съобщава А1 на сайта си. Компанията е започнала да разпраща и SMS-и на абонатите си за планираните промени.

Именно това налага увеличението на цените, заявява телекомът, което според информацията ще се приложи едновременно за 2020 и за 2021 г. през първото тримесечие на 2022 г., след като Националният статистически институт обяви индекса на потребителските цени за 2021 г. Компанията твърди, че “по този начин ще бъде избегнато неудобството от няколко последващи краткосрочни промени в сметките и крайната сума от индексирането ще е по-ниска в сравнение с извършването му на две стъпки”.

Промените в цените ще засегнат както частните, така и бизнес клиентите на операторите  ползващи мобилни и/или фиксирани услуги. С колко точно ще се увеличат таксите зависи от средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 г.

“Компанията ще вземе предвид индекса за 2021 г. и ще го сумира с този за 2020 г., който е 1,7%. Последната прогноза (от 12.11.2021 г.) на Министерство на финансите е за инфлация от 2,4% за 2021 г. Ако тя се сбъдне, месечните абонаментни такси ще се увеличат със 4,1%”, пише още в сайта на А1.