Сега четете
Николов предлага нови мерки за преодоляване на кризата с цените на тока

Николов предлага нови мерки за преодоляване на кризата с цените на тока

Единствената страна, която поддържа по-ниска цена от Бъглария в Европа на електроенергията за декември, е Полша. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг.

Николов посочи мерките за преодоляване на кризата с енергийните цени. Всички предложения подлежат за обсъждане в Министерския съвет и на допълнителни процедури, отбеляза той.

Разглежданият период за компенсации се разширява от декември месец до края на март 2022 г. – ще бъде валиден за 4 месеца. Освен компенсациите, свързани с електроенергия, ще се включат и потребители на природен газ на регулирания пазар. Схемата за подпомагане на консуматори на ел. енергия е диманична и целта е да се отрази максимално пазарната динамика и да се подпомогнат реално засегнатите потребители по ефективен вариант.

Компенсациите от декември нататък ще се изчисляват на база реална борсова цена от ден напред за месец юли. Това е 185,59 лв. на MWh – това е базата, от която се тръгва. Всички консуматори на свободния пазар с дългосрочни договори под тази стойност няма да получат компенсации, добави министърът. Размерът на компенсацията ще е 75% от разликата между базова цена и реланата средномесечна борсова цена за съответния месец, но не повече от 30% от реалната цена.

Според него в рамките на следващите 4 месеца ресурсът, който ще бъде отделен, се очаква да надхвърли 900 милиона лева.

Разработена е и схема за подпомагане на мрежовите оператори относно реализираните технологични разходи. Тази схема ще обхване изцяло прогнозната цена на КЕВР като долна граница до реалната цена, на която операторите заплащат разходите си. Фактът, че всички преносни мрежи купуват технологичните си разходи на двоен пазар, ще бъде компенсирано. Тази мярка по предварителни оценки ще бъде 350 млн. лв.

Вижте и

Отновно подкрепата за потребители на регулиран пазар на природен газ – ще се предложи схема за фиксирана стойност на MWh за разходите за ресурси.

Относно увеличението и в цената на парното за столичани, министър Николов каза, че меко казано е странно, че „Топлофикация София” продължава да е една от най-ниско ефективните. Той призова във възможно най-кратки срокове да се предприемат стъпки за оздравяване на дружеството.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре