Сега четете
Преди 20 години на този ден 7 деца загубиха живота си а,други бяха смачкани и потъпкани в дискотека „Индиго“

Преди 20 години на този ден 7 деца загубиха живота си а,други бяха смачкани и потъпкани в дискотека „Индиго“

На този ден преди 20 години се случи една от най-големите трагедии от новото време в страната ни – седем деца бяха стъпкани в дискотека „Индиго“.

6 момичета и едно момче загинаха пред столичната дискотека „Индиго“ в мразовитата вечер на 21 декември 2001 г. Те бяха стъпкани и починаха от задушаване на стълбите пред заведението, след като стотици техни връстници се опитаха едновременно да влязат в него.

13 години след фаталната декемврийска вечер, трагедията взима осмата си жертва – една от почернените майки, припомня dir.bg

В 18.30 ч. около 600 деца се тълпят пред „Индиго“ за редовното петъчно парти за ученици. Във фаталната вечер на сцената на дискотеката трябва да излязат рапърите Колумбиеца и М’глата. Обявеният вход е 2 лева, но изведнъж се понася слух, че пари не се събират.

Заведението е с два последователни входа – външен и вътрешен, преди самата зала, свързани от стълба, която прави завой. Именно там, под напора на тълпата, 24 деца попадат в човешко менгеме. Някои от тях паднали, повлекли и други и били смачкани.

Седем изгубиха живота си – Виктория Красимирова Миркова – 10 години; Димитър Андреев Андреев – 13 години; Елена Людмилова Спандониева – 13 години; Кристина Бисерова Кабакчиева – 13 години; Любомира Петрова Захариева – 13 години; Мадлен Николаева Николова – 14 години; Цветелина Иванова Ралчовска – 14 години.

Други 16 пострадаха и бяха настанени в столични болници.

Майката на едно от загиналите момичета Любомира – Светлана Захариева разказва, че е разрешила на дъщеря си да отиде на дискотека, като награда за добрите оценки в училище.

„Дни преди да загине, Любомира направи класното си по български език. Избра си темата „На прощаване“. Получи 5,50. И това беше наградата. Че се е справила добре през срока“, спомня си майката.

Половин година по-късно – през юни 2002 г., Софийската градска прокуратура внася обвинителен акт в съда срещу шестима души. Двама от тях трябва да отговарят пред магистратите за длъжностни престъпления, а останалите – за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице.

В съдебната зала стана ясно, че дискотеката е изградена в разрез с всички нормативни уредби. Изготвената експертиза сочи, че стълбите към клуба са били неправилно проектирани, стъпалата са били необезопасани и е било невъзможно да се стъпва нормално по тях. Вратите също са били погрешно проектирани и не отговарят на мерките за сигурност, а охранителите на дискотеката не са били инструктирани как да действат при подобна ситуация.

Един от съдебните експерти свидетелства, че стълбището, където издъхват децата, образува фуния, като се стеснява от почти 5 метра ширина до 1,50 м и прави завой на 90 градуса, като стъпалата стават скосени подобно на вита стълба.

Делото продължава още 6 години, докато през юли 2008 година Върховният касационен съд не слага край на наказателния процес.

Върховните магистрати признават четирима души за виновни за причиняване на смърт поради немарливост, но никой от тях не влезе в затвора. Охранителите на дискотеката Георги Василев и Анри Силаги бяха осъдени за това, че не са създали безопасен ред за влизане в дискотеката  на глоба от по 800 лева. Бившият шеф на Комисията за младежта и спорта Цвятко Барчовски, който почина през 2019 г. на 85-годишна възраст, получи 3 месеца условна присъда и 1500 лева глоба. Управителят на дискотеката Ангел Николов се размина само с глоба от 1000 лева.

Вижте и

Трите съдебни инстанции по време на процеса не намериха вина у другите двама подсъдими по делото – бившия главен архитект на София Стоян Янев и собственика на „Индиго“ Красимир Илиев.

„Родителите трябва сами да пазят децата си, аз друго не мога да кажа. Да, ние сме осъдени до края на живота си“, е тъжната констатация на майката на Любомира.

13 години след фаталната декемврийска вечер, трагедията взима осмата си жертва. Една от почернените майки Наташа Кабакчиева загуби битката с рака. Неофициално тя бе считана за говорител на родителите, чиито деца си отидоха на стълбите на „Индиго“. Жената бе погребана в гроба на дъщеря си Кристина, в деня, в който момичето трябваше да навърши 26 години. Няколко години преди да почине, Наташа Кабакчиева каза пред медии, че душата й е изгорена и плаче непрекъснато.

Днес, 8 години след смъртта й, думите на Наташа Кабакчиева продължават да звучат все така актуално и зловещо: „Всяка година преди 21 декември ме питат какво се промени? Е, няма слепи хора – нищо не се е променило.“

А майката на Елена – Лидия Спандониева, допълва: „За нашите деца има малко памет – за друго не. Влезте в нета и ще видите дали някой помни“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре