Сега четете
Обвиняемият за пране на милиони за „Хемус“ на разпит пред Гешев, срещна се и с Рашков

Обвиняемият за пране на милиони за „Хемус“ на разпит пред Гешев, срещна се и с Рашков

Обвиняемият за пране на пари от строителството на магистрала „Хемус“ Борислав Колев поиска чрез медиите среща с вътрешния министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев, за да им съобщи информация от съществено значение за разследването. Желанието му беше предадено от неговия брат минути, след като Софийският апелативен съд замени домашния арест на Колев с постоянен.

По настояване на наблюдаващите прокурори от Софийска градска прокуратура Колев беше доведен за разпит, като те дадоха разрешение на Иван Гешев да присъства на разпита.

Главният прокурор заяви, че само ще слуша и не може да задава въпроси, като за пореден път напомни, че прокуратурата не може да сключва споразумения с обвиняем, каквито настоявания е имало, според него, от разследващите полицаи:

„Споразумение по българското законодателство означава след приключване на досъдебното производство, съдът да одобри споразумение, което има силата на влязла в сила присъда, тоест лицето да бъде осъдено, а не да бъде смачкано делото срещу него. Тоест, ако лицето съдейства в момента на българското правосъдие при разпита от съответните наблюдаващи прокурори, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата“.

Междувременно стана ясно, че министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е провел този следобед среща с Борислав Колев.

След срещата министър Рашков коментира, че е чул и нови имена около случая и не е останал изненадан. До момента няма заплахи за живота на обвиняемия.

„Да не изпреварваме прокуратурата и служителите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които този следобед ще имат доста работа с обвиняемия. Аз лично не съм изненадан от това, което чух от него, така че – да, би могло да се очаква да има малко по-ускорено развитие в разследването“, коментира Бойко Рашков.

Минути преди 15:00 часа Борислав Колев беше доведен в Съдебната палата за разпита, на който присъства и главният прокурор Иван Гешев.

По-рано днес пред журналистите застана Иво Колев, защото брат му Борислав не бе в съдебната зала, каквато възможност има, и не чу съдебното определение.
Софийският апелативен съд замени домашния арест на Борислав Колев с постоянен.

Решението – „задържане под стража“, очевидно не беше изненада за нито един от двамата братя.
Запитан каква информация от съществено значение има да каже единственият обвиняем по аферата „Хемус“, и с кого е свързана тя, Иво Колев отговори:

„Първо, аз смятам, че никой от вас тук присъстващите не си мисли, че брат ми е крайният получател на 53 милиона лева. След като се касае за такива суми и такива мащаби, си дайте сметка за хората и интересите, и влиянията, които са замесени. Дайте си сметка за колко висока позиция на тези хора става дума“.

На въпрос дали искането за среща означава, че той ще каже името на хората на главния прокурор и вътрешния министър, Иво Колев каза:

„Със сигурност брат ми има информация, която е от изключително значение за разследването“.

Очаква се да се види дали ще реагират и как институциите, визирани в това изявление.

Вижте и

Спорът иска ли Борислав Колев да разкаже за схемата, по която са отклонявани пари за магистрала „Хемус“, стана повод за остър конфликт между прокуратурата и МВР.

От държавното обвинение се оплакаха от полицейски натиск да бъде осигурено привилегировано отношение към Колев.

От МВР отвърнаха, че Колев иска да говори, но явно прокуратурата не иска да чуе кои имена ще каже той, както за изпраните 53 милиона лева, така и докъде са стигнали тези пари.

В решението си за задържане под стража на Колев съдът казва, че той е част от „добре обмислена схема за финансови операции с престъпна цел“.

Какви точно роли са заемали различните лица в тази схема предстои да се разбере.

Борислав Колев миналата седмица припадна в съдебната зала, докато съдията четеше определението, с което се решаваше окончателната му мярка за неотклонение.

Според прокуратурата Колев е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал хора да станат фиктивни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре