Сега четете
До края на март ще има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

До края на март ще има компенсации за бизнеса заради високата цена на тока

Компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока, ще продължат до края на март. Енергийният министър Александър Николов обясни, че са заделени 940 млн. лева за фирмите, помощ ще има и за доставчиците на ток и газ. Предложението предстои да бъде съгласувано с Брюксел и Министерски съвет. Министерството обеща да насърчи бита и бизнеса да изграждат собствени ВеИ мощности, за да си осигуряват енергия.

Парите за компенсациите на бизнеса са осигурени от Фонда за енергийна сигурност и от държавния бюджет, обяви Александър Николов.

Размерът на компенсацията ще бъде 75% ще бъде разликата между базовата цена и разликата между реалната борсова цена всеки месец, но не повече от 30% от реалната цена. Така помощта ще варира между 170 и 200 лева на мегаватчас„, заяви Александър Николов.

Бизнесът ще бъде компенсиран, ако купува ток на цена над 185 лева за мегатчас. В момента цената е над 660 лева на българската борса.

Очакваме съдействие от бизнеса относно начина на консумация, разумен преглед от тяхна страна на базата на цените, възможност за използване на по-дългосрочни инструменти и тн„, заяви Александър Николов.

Пари заради мораториума на цените за битовите потребители, ще получат и доставчиците на ток и газ. Предвидените за тях средства са 550 млн. лева.

„Това е изключително важно, тъй като в момента загубите по трасетата и преноса в България са изключително високи“, каза Александър Николов.

Вижте и

Министърът обяви, че трябва да се търси и спешно решение за Топлофикация София, която е в много тежко положение. Друг голям длъжник на държавната Булгаргаз е ТЕЦ-Варна.

За съжаление, Топлофикация-София е един проблем, който е доста дълго време отлаган – това води до изключително ниска ефективност на използваното гориво като над 70% от цената е от използването на природен газ„, заяви Александър Николов.

Енергийнит министър обяви и нова инвестиция – ще бъде изграден завод за соларни панели в икономическа зона „Тракия“ край Пловдив.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре