Компенсациите за бизнеса заради високата цена на тока, ще продължат до края на март. Енергийният министър Александър Николов обясни, че са заделени 940 млн. лева за фирмите, помощ ще има и за доставчиците на ток и газ. Предложението предстои да бъде съгласувано с Брюксел и Министерски съвет. Министерството обеща да насърчи бита и бизнеса да изграждат собствени ВеИ мощности, за да си осигуряват енергия.

Парите за компенсациите на бизнеса са осигурени от Фонда за енергийна сигурност и от държавния бюджет, обяви Александър Николов.

Размерът на компенсацията ще бъде 75% ще бъде разликата между базовата цена и разликата между реалната борсова цена всеки месец, но не повече от 30% от реалната цена. Така помощта ще варира между 170 и 200 лева на мегаватчас„, заяви Александър Николов.

Бизнесът ще бъде компенсиран, ако купува ток на цена над 185 лева за мегатчас. В момента цената е над 660 лева на българската борса.

Очакваме съдействие от бизнеса относно начина на консумация, разумен преглед от тяхна страна на базата на цените, възможност за използване на по-дългосрочни инструменти и тн„, заяви Александър Николов.

Пари заради мораториума на цените за битовите потребители, ще получат и доставчиците на ток и газ. Предвидените за тях средства са 550 млн. лева.

„Това е изключително важно, тъй като в момента загубите по трасетата и преноса в България са изключително високи“, каза Александър Николов.

Министърът обяви, че трябва да се търси и спешно решение за Топлофикация София, която е в много тежко положение. Друг голям длъжник на държавната Булгаргаз е ТЕЦ-Варна.

За съжаление, Топлофикация-София е един проблем, който е доста дълго време отлаган – това води до изключително ниска ефективност на използваното гориво като над 70% от цената е от използването на природен газ„, заяви Александър Николов.

Енергийнит министър обяви и нова инвестиция – ще бъде изграден завод за соларни панели в икономическа зона „Тракия“ край Пловдив.