Сега четете
Двойка черни лешояди София и Бадахос ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк

Двойка черни лешояди София и Бадахос ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк

Двойка черни лешояди ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк за пръв път от близо две десетилетия. Официалното „представяне“ на птиците, които носят имената София и Бадахос, ще бъде на 22 декември, от 11:30 ч., съобщиха от сдружението „Зелени Балкани“.

Лешоядите имат трайни увреждания и затова не могат да бъдат пуснати на свобода, обясниха от организацията. Специалистите се надяват в новия си дом птиците да успеят да имат поколение.

Лешоядите са дарени на зоопарка от правителството на Екстрeмадура – автономна област в Кралство Испания. Инициативата се осъществява по проекта „Светло бъдеще за черния лешояд“, който е съвместна инициатива на няколко партньорски организации от четири държави.

Решението за даряването в столичния зоокът е на „Фонд за дивата флора и фауна“. Целта е възстановяване на популацията на черния лешояд в дивата природа на България.

Вижте и

Черните лешояди са емблематичен вид за Софийския зоопарк, тъй като именно един черен лешояд, подарен на княз Фердинанд, основателя на Царската зоологическа градина, е първият в зооколекцията, обясниха от „Зелени Балкани“.

В Червената книга на България черният лешояд е в категорията „Изчезнал“. През 2021 г. се наблюдава загнездването на първите две двойки в българската природа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре