Започва вътрешна проверка на “Напоителни системи” за сключени договори за ремонти на дигите и други защитни съоръжения в цялата страна на стойност 107 милиона лева. Има нелоялни практики при сключване на тези договори. Това стана ясно при посещението на земеделския министър Иван Иванов в село Катуница, община Садово, където много фермери загубиха продукцията си след наводненията.

Проверката е във връзка със скъсаните диги на река Чая и тези в Благоевградска област. Установено е, че за ремонта на тези съоръжения има подписан акт 15, няма акт 16, но са разплатени, каза Иванов, което, по думите му, води до съмнение за закононарушения.

Запитан дали ще има пари за цялостен ремонт на дигата край Катуница, Иван Иванов отговори, че в момента Министерството на финансите /МФ/ преглежда възможностите за това, като средствата най-вероятно ще бъдат насочени към областните управители, тъй като се извършват ремонтни дейности от “Напоителни системи”.

Запознат съм с всичко случило се, изпратени са напомнителни писма на фирмите, тъй като в случая дигите са в гаранционен срок и трябва да бъдат ремонтирани след това, което им се е случило, каза още Иванов. В противен случай, според него, се влиза в хипотеза целият материал да бъде изпратен на вътрешния министър, на прокуратурата и на всички длъжностни лица.

Като цяло ситуацията в “Напоителни системи” той определи като много непрозрачна във всички действия по ремонтите на подобни съоръжения, като посочи, че това не е изолиран случай.