Сега четете
Депутатите решиха да замразят цените на ток, вода и парно (ОБЗОР)

Депутатите решиха да замразят цените на ток, вода и парно (ОБЗОР)

Репортер: Тодор Стефанов, Любословие.БГ

Мнозинството в Народното събрание промени днес вчерашния мораториум върху цената на ток, вода и парно, като реши, че той влиза в сила от деня на обнародване в „Държавен вестник“ и ще продължи до 31 март.

Мораториумът е върху цените на ток, вода и парно към днешна дата.

По време на дебата част от парламентарните групи направиха различни предложения за текста на мораториума. От ГЕРБ поискаха да има задължителни компенсации за бизнеса, както и възобновяемите енергийни източници да бъдат изключени от мораториума, защото в противен случай ще бъдат свръхсубсидирани.

От партия „Възраждане“ предложиха мораториумът да бъде до 30-и април.

ДПС отново определи решението като грешка и поиска мораториумът да бъде отменен изцяло.

След 3-часов дебат всички нови предложения бяха отхвърлени. Със 132 гласа „за“, 4 – „против“ и 2 – „въздържал се“ парламентът прие текста, предложен от „Продължаваме промяната“.

По време на дебатите:

Депутатите от ГЕРБ предложиха нови поправки в текста на решението, а именно да има задължителни компенсации за бизнеса, а също така от мораториума да бъдат изключени възобновяемите енергийни източници, защото в противен случай ще бъдат свръхсубсидирани.

Също така спориха дълго за състоянието на енергийния сектор и кой носи отговорността.

Тома Биков от ГЕРБ обвини кабинета, че говори за мерки, но не представя такива, не дава и аргументирани предложения

Аз питам – имат ли някакво отношение правителството към този въпрос, министърът на енергетиката, министър-председателят, това е много сериозен въпрос. И те защо не проявиха някакво желание или поне г-жа Лена Бориславова да дойдат тук и да кажат каква е тяхната концепция по този въпрос, защото те ще я правят. Ние слушахме г-н Гьоков сутринта, слушахме г-жа Нинова, и просто предложихме това, което те говореха.“

Георги Свиленски от БСП възрази остро срещу тези думи на Тома Биков.

Вижте и

„Ситуация, в която докарахте държавата, в която бизнесът да не може да си плаща тока, българските граждани да не могат да си плащат тока, и да обвинявате БСП, че щяла да доведе нещо до фалит. Вие доведохте до фалит държавата, не БСП, не колегите от ИТН, не колегите от ПП. Вчера кой предложи този мораториум? БСП ли го предложи или вашият председател на парламентарната група.

Рамадан Аталай от ДПС призова за конструктивни решения, които да бъдат в полза на хората и бизнеса. Той отново обясни, че мораториумът е лесно решение но не и правилното.

Все още се чудя защо водим някакъв дебат за мораториума, освен дебатът да бъде как и по какъв начин да помогнем и на бизнеса, да помогнем на създалата се ситуация с енергийната криза, която я създадохте вчера, до вчера беше ценова криза, от вчера вече е енергийна криза“, каза още Аталай.

Председателят на Временната парламентарна комисия за енергийната криза Радослав Рибарски мотивира промяната на мораториума така:

Предложеният срок е разумен и е свързан с изтичане на определен период от време до 31 март 2022 г., като по този начин се гарантира, че КЕВР, заинтересованите страни, и всички институции и граждани ще имат достатъчно време да обсъдят и да вземат отношение по евентуалното решение. На следващо място – крайните потребители ще имат достатъчно време да се подготвят за последиците от промяната на регулираните цени“.

От „Възраждане“ поискаха мораториумът да бъде до 30 април, а не до 31 март догодина, както вече беше записано в решението.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре