Зелен сертификат става задължителен за служителите на Министерски съвет. Това е взето като решение на заседанието на МС, заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков. Ще отворен има пункт за ваксиниране, ще бъдат осигурени и тестове. За журналисти и други посетители зеленият сертификат няма да бъде задължителен, спрямо тях ще изисква спазване на всички мерки срещу COVID, като срещите с тях ще стават в специални зали. Ще бъде дадена и възможност за алтернативна възможност за право на труд без зелен сертификат.Днес премиерът Кирил Петков ще подпише заповед за задължителен зелен сертификат в Министерския съвет. Ще има отворен има пункт за ваксиниране. Целта е администрация без ковид.

Решено е да се проведе информационна кампания за ползата и вредата от ваксините.

На МС е взето решение за съвместна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова по темата защо има неусвоени средства за строеж на детски градини и училища, съобщи Бориславова.

Кабинетът взе решение да отпусне допълнителни средства на Министерство на образованието. Парите ще се изразходват по различни социални програми, включително и такава по изграждане на нови детски градини”, заяви Лена Бориславова.

“Надяваме се по време на тази обща среща с министъра на образованието и кмета на София при премиера да се вземе положително решение, за да може с по-бързи темпове да се започне изграждането на тези съоръжения, за да се отговори на нуждите на гражданите на столицата”, подчерта тя.

Другото взето решение е за отпускане на част от държавния резерв с минерална вода за Смолян и Благоевград, които продължават вече пети ден да имат проблеми с водоподаването след проливните валежи. Безвъзмездното предоставяне на количествата питейна вода ще способства за преодоляване на последиците от бедственото положение в области Смолян и Благоевград, съответно в общини Неделино, Мадан, Борино, Чепеларе, Симитли, Кресна, Петрич и Гърмен.

Относно мораториума върху цените на тока вече са започнали срещи с експерти с цел понижаване на цената на електроенергията, допълни още Бориславова. В отговор на въпрос тя заяви, че няма да има шоково поскъпване на електроенергията след изтичане на мораториума през март.